Stem voor Patiëntveiligheid Award 2011

Array

Wie wint dit jaar de Nationale Patientveiligheid Award 2011? Het VMS Veiligheidsprogramma, waarin V&VN partner is, heeft drie genomineerden: het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis. Dit jaar kiest het publiek de winnaar. Breng daarom jouw stem voor 20 oktober uit op www.vmszorg.nl.

Uit 27 inzendingen heeft het VMS Veiligheidsprogramma drie initiatieven genomineerd, die goed meetbaar zijn en waar daadwerkelijk sprake is van reductie van schade. Op 17 november wordt de winnaar van de Nationale Patientveiligheid Award 2011 bekend gemaakt. De winnaar krijgt dan de jaarlijkse Award uitgereikt. Naast de award ontvangt de winnaar een uniek werkbezoek aan een organisatie buiten de zorg waar veiligheid topprioriteit is en er parallellen zijn te leggen met de ziekenhuiszorg.

Genomineerden op een rij
Het projectteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft de gestandaardiseerde mortaliteitscijfers (HSMR) gebruikt als motor voor kwaliteitsverbetering. Na dossieronderzoek bij overleden patienten werd met behulp van de IHI Global Trigger Tool gekeken wat de top 5 was van de meest voorkomende en ernstige risico’s op patient schade. Twee onderwerpen uit deze top 5 sluiten aan bij de landelijke VMS thema’s, namelijk de Vitaal bedreigde patient en Ernstige sepsis. Opvallend is de significante afname van mortaliteit die sinds de invoering van het spoed interventie systeem (sinds 2007) en de implementatie van het ernstige sepsisprotocol (sinds 2010) zijn behaald.

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft met het project MOVe (Medicatie bij Opname Verifieren) op zeer zorgvuldige wijze het onderwerp medicatieverificatie opgepakt. Gestart is met een prospectieve risicoanalyse van het proces rondom ziekenhuisopname van de electieve operatieve patienten. Dit heeft geleid tot een aantal contextspecifieke aanbevelingen die gekoppeld zijn aan bestaande voorschriften en richtlijnen rond dit onderwerp. Vervolgens is een pilot uitgevoerd waarbij de apothekersassistente verantwoordelijk was voor het verifieren van medicatiegegevens bij 64 patienten tijdens het preoperatief spreekuur. Bij 38 patienten werden in totaal 55 discrepanties ontdekt. Het bijzondere is dat het projectteam een totaaloverzicht heeft gemaakt door te kijken naar de aanwezige risico’s in het proces, patienttevredenheid en dat er een businesscase is gemaakt om de haalbaarheid, van het invoeren van de verandering in het gehele ziekenhuis, te onderbouwen.

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam is twee jaar geleden gestart met de invoering van stoplichtborden (time-out) voor verpleegkundigen. Op vaste tijden van de dag komen verpleegkundigen bij elkaar en geven met de stoplichtkleuren aan of zij de hoeveelheid patienten die zij verplegen nog als veilig ervaren. Bij groen kunnen er patienten bij, bij geel kunnen er binnen een uur weer patienten bij en bij rood kan dat niet en is er hulp gewenst. Invoering van de borden heeft geleid tot minder uitval van verpleegkundigen doordat de invloed op de instroom van nieuwe patienten is toegenomen en een betere inschatting van de zorgvraag is ontstaan. De samenwerking binnen maar ook tussen afdelingen is verbeterd en heeft geleid tot nieuwe veiligheidsinitiatieven.

bron: Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen