GFHEU – Imaging CenterVideo games as cognitive neuropathics

Array

Adam Gazzaley,  Associate Professor of Neurology
Het menselijk brein is het meest complexe onderdeel van ons lichaam, met triljoenen schakelingen. Gingen we er vroeger van uit dat de hersenen statisch waren, tegenwoordig weten we dat het een dynamische structuur is die continue aan verandering onderhevig is. Een grotere Hippocampus is aangetoond bij taxi chauffeurs in London, gerelateerd aan de enorme stratenkennis. Bij mensen die drie maanden met drie ballen aan het gooien waren werd met een MRI opname aangetoond dat het visuele centrum van de hersenen was vergroot. Is het mogelijk om door middel van oefeningen de plastische capaciteiten van de hersenen te beïnvloeden?

Het intensieve gebruik van sociale media interfereert met de functionaliteit van de hersenen. Afleiding en multitasking hebben een negatieve impact op het geheugen, en dit effect neemt toe met het ouder worden.

Herhaling, terugkoppeling en adaptieve aanpassing van de moeilijkheidsgraad van bepaalde oefeningen beïnvloeden de hersenen. Aktie video games kunnen de weerstand tegen afleiding en de bandbreedte voor aan capaciteit van aandacht doen verbeteren. Dit is gebleken uit onderzoek bij kinderen. Daar staat tegenover dat kruiswoordpuzzels het cognitieve vermogen van ouderen niet kunnen verbeteren.

Na deze onderzoeken is de uitdaging voor Gazzaley nu om uit te vinden of de middelen van game technieken het cognitieve vermogen kunnen beïnvloeden. Vooral in die zin dat specifieke games worden ontwikkeld met de kennis uit eerdere onderzoeken.

Gazzaley heeft gezien dat het vooraf trainen van neurologische systemen voorspelt in hoeverre een individu kan verbeteren tijdens training. Veranderingen in de hersenen tijdens het trainen voorspellen de mate van verbetering in performance, als gevolg van video games.

Waar gaan we naartoe met deze interessante kennis? Gazzaley heeft een programma ontwikkeld, NeuroRacer waarmee enkelvoudige taken met tweevoudige taken konden worden vergeleken in een voertuig simulator. Deelnemers aan het onderzoek speelden deze simulator 12 keer gedurende een maand. Na die maand werd een MRI gemaakt. Het resultaat was een significante verbetering in de capaciteit om twee taken tegelijk uit te voeren vergeleken met de groep die maar één taak gelijktijdig moest uitvoeren. Het NeuroRacer programma resulteerde in betere autorijders in de jonge groep. Bij ouderen had de training geen effect.

Nu we weten dat video games het cognitieve functioneren van de hersenen kan beïnvloeden, staan we voor de volgende uitdaging, uitvinden hoe door middel van video games nog meer functies van de hersenen te beïnvloeden zijn?

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen