ICT onvoldoende benut in oncologisch zorgproces

Array
Dit is een origineel bericht van IKNL
De zorg voor patienten met kanker kent veel overdrachtsmomenten binnen en buiten het ziekenhuis. Dit stelt hoge eisen aan de coördinatie en uitwisseling van informatie, wat niet structureel plaats vindt. Bovendien maakt een gebrekkige registratie een adequate evaluatie van het gehele zorgproces onmogelijk. Dit blijkt uit een rapport van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De patient is het beste af in een gestructureerd zorgprogramma
Bij de diagnose en behandeling van kanker zijn diverse medisch specialisten, verpleegkundigen en zorgverleners in het ziekenhuis betrokken. Daarnaast moet de zorg ook met huisartsen en andere betrokken zorgverleners worden afgestemd. Dat betekent uitwisseling van medische, verpleegkundige en administratieve informatie.

De start van een goed zorgprogramma is het uitlijnen van de zorgprocessen en het vastleggen van de informatiebehoefte. Als duidelijk is wat er nodig is, dan kan het in een informatiesysteem geregeld worden. Norbert Hoefsmit, bestuurder IKNL: “Wij hebben integrale oncologische zorgpaden ontwikkeld, waarin per fase in het traject dat de patient doormaakt, wordt vastgelegd wie welke zorg wanneer en hoe verleent. Door op een integrale en gestructureerde manier te werken, ontstaat inzicht in de totale zorgketen en wordt een adequate evaluatie van de zorg mogelijk.”

Ketenzorg vraagt om landelijke afspraken
Er zijn verschillende ICT-systemen beschikbaar, maar dossiers zijn niet altijd inzichtelijk voor verschillende specialismen in een zorginstelling en tussen de verschillende zorginstellingen. Daarnaast blijkt dat nog veel informatie op papier wordt uitgewisseld. Hoefsmit: “Huisartsen krijgen bijvoorbeeld nog vaak per post informatie over de behandeling van de patient. Dat is niet efficient. Ook loop je het risico dat behandelaars geen actueel beeld hebben van de diagnose en behandeling van een patient. Wij zijn voorstander van het direct digitaal vastleggen van gestandaardiseerde gegevens tijdens het zorgproces. Eenmaal vastgelegd kan het door alle behandelaars worden gebruikt. Dat voorkomt herhaald registreren in steeds andere systemen. Ons streven is het ontwikkelen van een landelijke gegevensinfrastructuur die de overdracht van informatie binnen het multidisciplinaire oncologische zorgproces vereenvoudigt. Een oncologisch ketendossier. Zo ontstaat een compleet overzicht.”

De volgende stappen in ICT
Een patient vertrouwt erop dat alle informatie over zijn ziekte aanwezig is en dat de deskundigen over voldoende kennis beschikken om de juiste diagnose te stellen en een besluit nemen over de behandeling. Met de komst van keteninformatiesystemen en intelligente beslissing ondersteunende systemen kan ICT een bijdrage leveren om het maximale voor de patient eruit te halen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen