Brede oproep medisch veld: ondersteun succesvolle kwaliteitsregistraties

Array

De politiek en zorgverzekeraars moeten op korte termijn de financiering van succesvolle kwaliteitsinitiatieven van medisch specialistenstructureel regelen. De zorg wordt momenteel voornamelijk als kostenpost benaderd, terwijl het gaat om de best mogelijke kwaliteit van leven van patienten. Dit terwijl onlangs werd aangetoond dat de invoering van kwaliteitsregistraties de zorg aantoonbaar verbeteren en  op de langere termijn de zorg zelfs goedkoper maakt. Het transparant maken van behandelwijze en resultaten van behandelwijzen speelt daarbij ook een belangrijke rol.

Deze boodschap werd gisteren eensgezind verkondigd door medisch specialisten, patientenverenigingen en ziekenhuisbestuurders op het 2e Nationaal Kwaliteitscongres in Utrecht. “Het draait uiteindelijk om wat de zorg aan  kwaliteitswinst oplevert; kan de  patient na een heupoperatie nog werken of zelf onder de douche staan?”, hield Wilma Wind, directeur van de patientenkoepel NPCF de zaal voor. “Mag dat iets kosten? Transparantie van kwaliteit is daarbij van groot belang.”

 

Besparen door kwaliteit

Uit een recent verschenen rapport van het managementadviesbureau Boston Consultancy Group blijkt dat de kwaliteit van de zorg enorm kan stijgen door nauwgezet de uitkomsten van behandelingen vast te leggen in eenduidige kwaliteitsregistraties. Deze registraties zijn gebaseerd op de richtlijnen en normen die medisch specialisten met elkaar afspreken. Artsen kunnen er direct mee zien wat de beste behandelmethoden zijn en waar zaken spaak lopen en dan handelen. Hans van der Schoot, bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zou daar direct zijn geld aan uitgeven als hij de minister van Volksgezondheid was. “Naast kwaliteitswinst maakt het de zorg op de langere termijn goedkoper. De lasten komen nu eenmaal voor de baten.”

 

Zorgen over financiering kwaliteitsbeleid

De ‘droommaatregel’ van de ziekenhuisbestuurder sluit naadloos aan bij het grootste zorgpunt van cardioloog Marcel Daniels, tevens bestuurslid kwaliteit van de Orde van Medisch Specialisten. “De richtlijnen, normen, registraties en visitaties leiden tot betere zorg aan de patient. Maar het vraagt wel geld en tijd. En met name over geld voor goede kwaliteitsinitiatieven voeren we momenteel moeilijke gesprekken. ” Daniels kreeg bijval vanuit de zaal van inspecteur Lydia den Ouden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “Ik deel die zorg maar voeg er aan toe dat die kwaliteitsinitiatieven dan ook daadwerkelijke verbeteringen moeten opleveren.”

 

Prijs voor ‘levenbesparend’ project

De kwaliteitsprijs Medisch Specialisten 2011 werd gisteren toegekend aan de Richtlijnen pre-, per- en postoperatief traject van de Nederlandse vereniging voor Anesthesiologie (NVA) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Volgens de jury is het multidisciplinaire project indrukwekkend snel ingevoerd en redt het nu al aantoonbaar levens. “Het is een geweldige stimulans om deze prijs te winnen, want er is heel veel energie ingestoken’’, reageert Patricia Liem, directeur van de NVA. “Het mooie is ook dat we het hele traject van de operaties gezamenlijk hebben voorzien van cruciale ‘stops’, momenten waarop wordt gecheckt of bijvoorbeeld alles goed is overgedragen”, voegt Michel Wouters van de NVvH toe.

 

Samen met patienten

Bij het opstellen van de beste behandelmethoden in richtlijnen, kwaliteitsnormen en registraties trekken de medisch specialisten samen op met de diverse patientenverenigingen. Om patienten nog meer houvast te geven zal aan elke  medische richtlijn een toegankelijke, beknopte samenvatting in lekentaal voor een breder publiek worden toegevoegd. Gisteren ondertekenden de NPCF en de Orde van Medisch Specialisten een intentieverklaring waarin dat officieel werd vastgelegd. Dit was tevens de start van een pilot met de eerste drie richtlijnen. “Zo weten patienten wat ze kunnen verwachten van een behandeling en daarmee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan”, aldus mede-initiatiefnemer van de pilot Anemone Bögels van de Nederlandse Kanker Federatie.

Recente artikelen