Eerste GamesforHealthEurope Award voor Juf in a Box

Array

Medicalfacts feliciteert de winnaar van de eerste GamesforHealthEurope #GFH11EU Award die gisteravond bekend is gemaakt. Het is “Juf in a Box” geworden. De prijs van € 10.000 is onder meer door zorgverzekeraar CZ ter beschikking gesteld. Tijdens het GFHEU event eerder dit jaar in Amsterdam was het aantal aanmeldingen voor deze prestigieuze prijs zo groot, dat de jury besloot om meer tijd te nemen voor het beoordelen van alle inzendingen. Juf in a Box is een educatief spel om kinderen in het basis onderwijs beter en sneller te leren schrijven. Het is een ontwikkeling van Ranj Serious Games.

Eén of de vier leerlingen in het basisonderwijs heeft moeite met schrijven. Goed schrijfonderwijs geeft een kind echter een levenslange voorsprong. Het beïnvloedt de taalontwikkeling, het tekstbegrip en de fijne motoriek. Met de hand schrijven is ondanks het toenemende belang van de computer nog steeds heel belangrijk. Helaas is er in de praktijk van het huidige basisonderwijs maar weinig aandacht voor. Goede methoden zijn vaak meer dan tien jaar oud en leerkrachten hebben het te druk. Onderzoek heeft aangetoond dat met name de tijd die wordt besteed aan het schrijven van belang is voor een goede motorische inprenting -Time on Task. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen veel tijd besteden aan het oefenen van de noodzakelijke bewegingen? Door het leuk te maken.

Juf-in-a-Box werkt met eenvoudig te begrijpen technologie. De leerling schrijft met een stylus, in grootte gelijk aan een normale pen, op een schrijftablet en beeldscherm ineen. Het spel is vanwege de grafische interface intuïtief te begrijpen. Hierdoor is het systeem geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, dus ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen! Ranj Serious Games werkt nauw samen met professionals op het gebied van kinderfysiotherapie. Hierbij wordt de wetenschappelijk bewezen methode Neuromotor Task Training gehanteerd. Deze besteedt veel aandacht aan de transferbaarheid van oefeningen: de vertaling naar gebruik in het dagelijks leven. Juf-in-a-Box is hierdoor ook relevant voor kinderen die extra moeite met schrijven hebben, door bijvoorbeeld DCD (developmental coordination disorder).

Meer informatie en uitleg is te vinden op de site van Juf-in-the-Box

MEDICALFACTS feliciteert de winnaars!!

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen