Ziekenhuisplanning gebruikt bedrijfsplanning als inspiratie

Array

UT promovenda Van Lent nam initiatief
Kan kennis over planning uit de industrie en de dienstensector vertaald worden naar het tactisch en operationeel planningsniveau van ziekenhuizen? Volgens het proefschrift van Wineke van Lent kan dit. Welke benaderingen uit de resource capacity planning, het gebied dat zich bezighoudt met de inzet van capaciteiten, die nodig zijn om producten te maken of diensten te verlenen, kunnen ook in ziekenhuizen worden ingezet? Op donderdag 1 december houdt Van Lent haar promotie.

Om in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg tegen acceptabele kosten te leveren, moeten ziekenhuizen de bezettingsgraad van hun bedrijfsmiddelen vergroten en tegelijkertijd zorgen voor aanvaardbare wachttijden en processen waarin de patient centraal staat. Bij het oplossen van deze uitdagingen helpen ervaringen uit het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven heeft namelijk meer ervaring met het leveren van goederen en diensten met beperkte middelen.

Bedrijfskunde als leidraad
Ziekenhuizen passen momenteel vaak een combinatie van bedrijfskundige benaderingen toe, omdat eerder onderzoek geen aanleiding gaf voor één bepaalde richting. Het onderzoek van Van Lent toont aan, dat specifieke eenzijdige bedrijfskundige benaderingen wel degelijk succesvol zijn in ziekenhuizen. Om de planning te verbeteren zijn er de volgende voorbeelden: focused factories (ziekenhuizen specialiseren zich op één patientengroep, één bepaalde dienst of een combinatie daarvan), benchmarking (identificeren van best-practices door middel van vergelijkingen met andere organisaties), lean management (het elimineren van verspillingen en continu blijven verbeteren) en simulatie (hierbij wordt een proces, vaak m.b.v. een computer, nagebootst, zodat verbeteringen inzichtelijk worden).

Doorlooptijd diagnostisch traject CT scanner
Een goed voorbeeld van een bedrijfskundige benadering is het gebruik van computersimulatie op de afdeling Radiologie van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis met als doel het diagnostisch traject rondom de CT scanner te verkorten (= polibezoek – CT – polibezoek). Met behulp van deze simulatie evalueerde Van Lent drie scenario’s met verschillende capaciteiten en toegangstijden per patientengroep. Deze scenario’s werden geevalueerd op de bezetting van de CT scanner. Na implementatie van de aanbevelingen die het management grotendeels overnam was de doorlooptijd gemiddeld 13% korter.

Meer informatie
Op donderdag 1 december verdedigt Wineke van Lent haar proefschrift getiteld Improving resource capacity planning in hospitals with business approaches ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Twente. Haar promotor is prof. dr. W.H. van Harten. De openbare verdediging van het proefschrift vindt plaats in universiteitsgebouw De Waaier, Drienerlolaan 5 te Enschede. Tijd: 16.45 uur (inleiding om 16.30 uur). Het proefschrift is op verzoek digitaal verkrijgbaar. Contactpersoon voor de pers: drs. Janneke van den Elshout 053- 4895432

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen