Thuiszorgorganisaties en IJsselland Ziekenhuis maken goede afspraken over wond- en wondzorg

Array

IJssellandziekenhuis
Op maandag 5 december ondertekenen vier thuiszorgorganisaties en het IJsselland Ziekenhuis een samenwerkingsovereenkomst. Hierin worden vergaande afspraken vastgelegd die de organisaties met elkaar hebben gemaakt over patienten die na het ontslag uit het ziekenhuis specifieke wond- of stomazorg thuis nodig hebben. Met de samenwerkingsafspraken blijft deze patientengroep verzekerd van de specialistische zorg die zij nodig heeft.

Wond- en stomazorg is specialistische zorg. De overdracht van zorg van patienten met een wond of stoma van het ziekenhuis naar de thuiszorg verliep vaak niet optimaal. Dit leidde soms tot nare ervaringen voor de patient. Na gesprekken tussen de vier thuiszorgorganisaties, het IJsselland Ziekenhuis en CombiCare werd duidelijk dat communicatie en beperkte specifieke kennis op het gebied van wond- en stomazorg de belangrijkste knelpunten waren. Hiermee zijn de zes organisaties in 2011 samen aan de slag gegaan. Er is gestart met de scholing van medewerkers en er zijn zorgpaden – dat wil zeggen vaste afspraken en vaste werkwijzen – ontwikkeld voor specifieke patientgroepen zoals patienten met een stoma of een bepaald soort wond. Ook zijn concrete afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden, overdracht en overleg tussen alle betrokken zorgverleners.

De vier betrokken thuiszorgorganisaties zijn: De Zellingen, Laurens, Thuiszorg Rotterdam en Vierstroom.
CombiCare draagt zorg voor scholing van de zorgverleners en datamanagement.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen