Rechter acht kostenonderzoek NZa noodzakelijk

Array

Deelname aan kostenonderzoeken van de NZa verplicht
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft volgens de rechter het volste recht om gegevens op te vragen voor kostenonderzoeken. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in de zaak van een individuele huisarts.

De NZa had aan deze deelnemer wel uitstel of vrijstelling voor deelname moeten verlenen op grond van diens specifieke situatie, zo oordeelde de rechter. De kritiek van deze huisarts en beroepsorganisaties op de opzet en uitvoering van het kostenonderzoek acht de rechtbank ongegrond.

Huisartsen zijn volgens deze uitspraak inderdaad verplicht om de gevraagde informatie bij kostenonderzoeken aan de NZa aan te leveren. De rechter acht de gegevens en inlichtingen nodig voor het uitvoeren van de wet – het vaststellen van de tarieven voor huisartsenzorg – door de NZa. De kritiek van deze individuele huisarts en van de beroepsorganisaties dat de kostenonderzoeken niet nodig zijn, is daarmee van de baan.

De NZa had de individuele huisarts een boete opgelegd omdat deze niet tijdig de gegevens had aangeleverd en ook niet tijdig had laten weten niet mee te kunnen werken aan het onderzoek. De NZa had volgens de rechter de samenloop van omstandigheden in dit specifieke geval anders moeten beoordelen en deze huisarts uitstel of vrijstelling van het onderzoek moeten verlenen. Bij komende kostenonderzoeken zal de NZa deze uitspraak ter harte nemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen