OLVG met Tele-IC genomineerd voor Cisco Innovations Award

Array

Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) was deze week in Londen als finalist vertegenwoordigd voor de Cisco Innovation Award 2012 in de categorie “Most Innovative Collaboration/Video Project of the Year.” De met VisionsConnected ontwikkelde video-oplossing stelt intensivisten in staat om met videoverbinding ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend op afstand de behandeling over te nemen van patienten op de Intensive Care (IC) in een ander ziekenhuis.

De jaarlijkse Cisco Innovation Awards eren organisaties die door succesvolle implementatie van innovatieve technologieen opmerkelijke resultaten bereiken. Peter van der Voort, Intensivist van het OLVG in Amsterdam, was in London aanwezig tijdens het achtste Innovations Award Dinner. “We zijn trots op deze erkenning. We hebben met VisionsConnected hard gewerkt aan een systeem dat naadloos aansluit op de praktijk. Met Tele-IC krijgen patienten die vierentwintig uur per dag intensieve zorg in een ziekenhuis dichtbij huis,” aldus Van der Voort namens het OLVG.

Met Tele-IC 24 uur per dag continuïteit
Peter van der Voort: “Veel ziekenhuizen hebben geen niveau 3 IC die gericht is op patienten met zeer gecompliceerde en ernstige ziekten. Het OLVG heeft die wel. Op onze IC zijn continu gespecialiseerde verpleegkundigen enintensivisten aanwezig. Vanaf nu hebben we ook 24 uur per dag en 7 dagen per week een intensivist paraat die via een aantal schermen met audio-video verbinding meekijkt op de IC van MC Zuiderzee en de patient op afstand behandelt. De intensivist wordt ter plaatse ondersteund door medisch specialisten en IC-verpleegkundigen van MC Zuiderzee. Een groot voordeel is dat er op deze manier ook in de avond en nacht behandeling beschikbaar is van een intensivist op afstand in deze kleinere ziekenhuizen. Hiermee wordt 24 uur per dag de continuïteit geborgd”.

Geen compromis
Het OLVG in Amsterdam en Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad zijn in april 2011 als eerste ziekenhuizen in Europa gestart met de Tele-IC oplossing die is ontwikkeld in samenwerking met managed video service provider VisionsConnected. Kritieke succesfactor was de integratie met het bestaande patienten datamanagementsysteem MetaVision. Bert de Vos, VisionsConnected Adviseur Visuele Communicatie Gezondheidszorg. “Focus op de wensen van de eindgebruiker is een belangrijk gegeven. Bij toepassingen voor de intensive care betekent dat ‘geen compromissen’. Als technologie een beperking vormt, moeten we toch echt iets anders bedenken.”

Bewezen toegevoegde waarde
Projecten worden alleen voor de Cisco Innovations Awards genomineerd als detoepassing van vooruitstrevende technologie bewijst toegevoegde waarde te leveren in de praktijk. Tele-IC voorziet in een behoefte, omdat IC-afdelingen van lokale ziekenhuizen moeten verdwijnen als er niemand beschikbaar is om  patienten ’s avonds en in het weekend visueel te monitoren. Raymond Alves, CEO VisionsConnected: “Verder kijkend, benadrukt het succes van tele-IC het belang van het ontwikkelen van innovatieve video-oplossingen die maatschappelijk relevant zijn en organisaties echt verder helpen. Ons continue streven naar innovatie binnen de visuele communicatie industrie, wordt met deze nominatie beloond als slagroom op de koffie.”

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige, grote algemene ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat. Het ziekenhuis koppelt topklinische patientenzorg aan een grote mate van gastvrijheid. Toonaangevend en vernieuwend zijn hierbij de sleutelwoorden. In het OLVG zijn vrijwel alle belangrijke specialismen vertegenwoordigd. Jaarlijks bezoeken ruim 290 duizend mensen de polikliniek, worden ongeveer dertienduizend mensen behandeld in dagbehandeling en vindenruim negentienduizend meerdaagse opnames plaats. Tele-IC OLVG impressie: http://www.youtube.com/watch?v=B8-iW-m88w4

Over Cisco Innovations Award
Ga voor meer informatie naar http://www.ciscolive.com/london/awards.php?zid=hinav-iawards

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen