Oost-Europese Joden hebben vaker ziekte van Crohn

Array

Joden van Oost-Europese afkomst hebben vijf nieuwe genetische mutaties die geassocieerd worden met de ziekte van Crohn.
Dit concludeert een team Amerikaanse onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine vandaag in PLoS Geneticts

Het is de eerste stap in de zoektocht naar een verklaring voor het gegeven dat Asjkenazische Joden vier keer zo vaak deze ziekte hebben.

Bij de ziekte van Crohn zijn de slijmvliezen in het maag-darm kanaal chronisch ontstoken. Eerdere studies hadden al 71 genetische varianten in mensen met een Europese afkomst ontdekt.

DNA
In deze nieuwe studie vergeleken de onderzoekers 1878 Asjkenazische joden die de ziekte van Crohn hadden met 4469 Asjkenazische joden die gezond waren.

Ze gebruikten DNA monsters en vonden twaalf bekende risicovarianten in de genen, maar ook vijf nieuwe genetische risicogebieden.

“Dit is de grootste studie tot nu toe en de eerste die unieke risicofactoren van de ziekte van Crohn bij Asjkenazische joden ontdekt”, zegt onderzoeksleider Inga Peter. “De ziekte komt zoveel vaker voor bij deze groep en genetische variaties die bij hen veel voorkomen, kunnen helpen verklaren waarom dit zo is”.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen