Samen verder met nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen

Array

‘U heeft echt uw nek uitgestoken met deze nieuwe beroepsprofielen. U heeft gekeken naar hoe u uw eigen toekomst ziet en daar de zorgvraag van patienten in de toekomst. Ik vind het een eer om ze in ontvangst te nemen’ Dat zei minister Schippers tijdens de bijeenkomst Beroepsprofielen van de V&VN op 8 maart 2012, in Nieuwegein.

Beste mensen,

Wat bent u met ontzettend veel! Er zijn weinig beroepsverenigingen die zo serieus bezig zijn met hun eigen vak als de verpleegkundigen en verzorgenden. Dat kan ik na anderhalf jaar goed kijken ook echt constateren. Zoveel mensen die echt interesse hebben en betrokkenheid tonen. Echt geweldig! Ik vind het dan ook een grote eer om deze beroepsprofielen vandaag in ontvangst te mogen nemen. Ook omdat ik weet hoe keihard er door verpleegkundigen en verzorgenden is gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Ik wil er daarom ook heel graag iets over zeggen. Ik vind dat u hiermee als beroepsgroep echt uw nek heeft uitgestoken. En dat u heeft gekeken hoe u als beroepsgroep zelf kijkt naar uw toekomst. En naar hoe de zorgvraag van patienten er in de toekomst uit zou kunnen zien. En dat is niet direct morgen, die toekomst ligt iets verder weg. Daarom is het zo belangrijk dat er nu over wordt nagedacht. Dan is het op tijd.

En dat heeft u serieus gedaan. Goed doordacht. Ik heb begrepen dat niet alles met cijfers is onderbouwd. Maar er is niet lichtvaardig mee omgegaan. En daar begint het natuurlijk mee. Het begint allemaal met een visie op de toekomst. En een debat dat daarna pas plaatsvindt. Eerst heb je een visie en daarna ga je praten. En er moet ook over gesproken worden. Met de MBO-raad, HBO-raad, werkgevers-, werknemersorganisaties, de ziekenhuizen – de algemene en de academische – en dan ben ik nog de helft vergeten. Maar dat praten dat moet. En dit is de inzet die u in dat gesprek heeft gegeven. En ik zie in dat gesprek in het verder brengen van deze beroepsprofielen ook een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe sectie zorgberoepen en opleidingen. Want zij kunnen deze discussie in een breder kader plaatsen. De toekomst van verpleegkundigen heeft natuurlijk alles te maken met de toekomst van andere beroepen. Want je werkt toch allemaal samen in een netwerk.

Beste mensen,

Wat ik vandaag wil doen. Mijn belangrijkste boodschap is iedereen oproepen om positief en constructief mee te denken. Want tegendenken is heel makkelijk. Iets afdoen als onhaalbaar. Zeggen ‘not-invented here’, is veel te makkelijk. Dus ik nodig echt iedereen uit om hier positief over mee te denken en om in dat gesprek weer een stapje verder te komen over hoe we het in de toekomst gaan doen.

Dat is ook belangrijk omdat ik weet hoe snel er misvattingen miscommunicatie, misverstanden zijn. Zolang je met elkaar het gesprek voert, kom je ook ergens aan. Maar dat is niet genoeg. Wat ik graag zou willen is dat we gaan kijken of we dit in proeftuinen, in de praktijk, kunnen uitproberen. Want uiteindelijk zal het zich toch in de praktijk moeten bewijzen.

We moeten kijken wat dit betekent voor de dagelijkse zorg voor mensen. Wat betekent het voor dagelijks werk van mensen. En als je zo werkende weg werkt, kom je weer tot ideeen om het weer een stapje verder te brengen. Laten we dus kijken hoe we dit in pilots kunnen uitzetten. Zodat we hiermee verder komen. Kortom, ik zie dit vandaag als een goed begin. Laten we verder gaan, verder komen. Een laten we dat dan doen in het belang van de patient, de patient van straks. Laten we dat doen in het belang van uw eigen beroep en de ontwikkeling daarvan. In het belang van goede zorgverlening, in het belang van een goede arbeidsmarkt. En dat is echt een heel belangrijk aandachtspunt voor de toekomst. En in het belang van een betaalbaarheid van de zorg. Heel veel succes vandaag en in de toekomst!

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen