Spectrograaf meet leeftijd blauwe plek nauwkeurig

Array

Barbara Stam analyseerde blauwe plekken bij bezoekers van het letselspreekuur van de GGD Amsterdam. Ze stelde vorm en grootte van blauwe plekken vast en deed metingen met een speciale, in het Academisch Medisch Centrum ontwikkelde spectrograaf. De leeftijd van de gemeten blauwe plekken was vooraf bekend. Daarna onderzocht Stam blauwe plekken van collega’s en haarzelf, die in een periode van twee weken op verschillende momenten met de spectrograaf werden bekeken.

Aan de hand van een computermodel maakte ze vervolgens een simulatie en rekende ze uit hoe oud de blauwe plek was. Op dit moment kan de methode bij een plek van één dag oud tot op een half uur nauwkeurig de leeftijd bepalen. Bij plekken van vijf dagen oud is er een marge van zeventien uur. Klaar voor de kliniek is de nieuwe techniek echter nog niet: de methode moet eerst nog verder gevalideerd worden.

Promotie
Mw. B. Stam/ Geneeskunde
Three dimensional modeling of bruise evolution for improved age determination

Dinsdag 10 april 2012, 12:00 uur

Promotor : dhr. prof. dr. A.G.J.M. van Leeuwen , dhr. prof. dr. M.J.C. van Gemert

Locatie: Agnietenkapel- Oudezijds Voorburgwal 231- 1012 EZ Amsterdam

Deelname : Toegang vrij

bron: Universiteit van Amsterdam

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen