Wat is de rol van huisartsen bij pedoseksuelen zoals Robert M.?

1
165

Voordat Robert M. op grote schaal kleine kinderen ging gebruiken heeft hij rond 2006 zijn huisarts om lustremmende middelen gevraagd. M. zei naar eigen zeggen tegen zijn dokter dat hij soms ongepaste gedachten en lichamelijke reacties kreeg als hij met kleuters werkte. Hij durfde uit angst dat de arts het zou melden niet te zeggen dat hij pedoseksueel was. M. kwam vanwege gezondheidsklachten vier tot vijf keer per jaar bij zijn arts, die volgens hem zei dat hij een aspirine moest slikken of een kop warme thee moest drinken. “Het advies was altijd hetzelfde, hoe erg de klachten ook waren.”

Wat is eigenlijk de rol van huisartsen in dit soort kwestie?
Mensen met pedoseksuele gevoelens melden zich zelden bij de huisarts. Daarom is er ook geen NHG-richtlijn voor huisartsen.  Het is uiterst zeldzaam dat pedoseksuelen bij hu huisarts om hulp vragen en informeren naar een chemisch castratiemiddel. Zo’n richtlijn komt er alleen als er aan bepaalde criteria wordt voldaan. Veel huisartsen moeten met een bepaalde situatie worden geconfronteerd en er moet voldoende wetenschappelijk onderzoek naar zijn gedaan, bijvoorbeeld’ om überhaupt een richtlijn te kunnen opstellen. Artsen hebben zwijgplicht. Wat in de spreekkamer is besproken mag niet met andere worden gedeeld. Deze zwijgplicht gaat heel ver. Zelfs mensen binnen een gezin kunnen daar aanspraak op maken.

Als patienten hun pedoseksualiteit aan de huisarts melden, komt deze in een zeer moeilijk pakket.  Aan de ene kant is er de zwijgplicht, aan de andere kant het besef dat kinderen tegen dergelijke personen beschermd moeten worden. Toch is er weinig anders dan het attenderen op de anonieme hulplijn pedoseksualiteit, wat een arts kan doen.

Anonieme hulplijn pedoseksualiteit
Er komt een telefonische hulplijn STOPITNOW voor pedofielen die hulp zoeken. De psychiatrische kliniek De Waag, met filialen in Utrecht en Amersfoort en het Meldpunt Kinderporno willen zo voorkomen dat pedo’s hun verlangens gestalte geven.

De Waag biedt al langer ambulante hulp aan pedofielen, maar alleen als ze een verwijzing van de huisarts hebben. Die drempel is volgens de initiatiefnemers van de hulplijn vaak te hoog. Het initiatief komt daags nadat misbruikverdachte Robert M. in de rechtszaal klaagde dat hij geen hulp kon vinden.

De telefonische hulplijn is niet alleen bedoeld voor pedo’s, maar ook voor mensen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand in hun omgeving. In Engeland en de Verenigde Staten wordt onder de naam Stop it Now al langer hulp geboden aan pedo’s. Het project in Nederland gaat van start op 3 april.

Psychiatrische kliniek De Waag is een voortzetting van de Utrechtse Van der Hoevenkliniek. Er is nog wel een tbs-instelling onder die naam in Utrecht. Doel van de kliniek is het veiliger maken van de samenleving.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelAantal slachtoffers GHB explosief gestegen
Volgend artikelZiekenhuizen delen vaker zorgzwaartepakket uit
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

 1. Jullie artikel heeft een plek gekregen op Broken Tulip:
  http://www.brokentulip.nl/forum/viewtopic.php?p=14899#p14899
  Als daar bezwaren tegen zijn vernemen we dat graag.
  .
  Van mijn kant wil ik hier het nieuwe initiatief
  .
  ********** STOP IT NOW **********
  heel veel succes toewensen.
  .
  Gegadigden die meer willen horen over mijn ervaringen binnen de Waag kunnen daartoe zowel privee als op het openbaar forum van Broken Tulip hun vragen stellen.
  Jean.

Comments are closed.