Promotie: Kunnen is niet hetzelfde als doen

Array

Titel promotie Assessment of upper-limb capacity and performance in unilateral spastic paresis. Handing in new perspectives
Beschrijving
De meeste mensen gebruiken in het dagelijks leven hun handen vrijwel gedachteloos. Voor mensen met een eenzijdige hersenbeschadiging, zoals patienten na een beroerte of kinderen met cerebrale parese, is dit niet zo vanzelfsprekend. Vaak kunnen zij hun aangedane arm en hand wel gebruiken, als zij veel nadenken en moeite doen, maar dat gebeurt  in het dagelijks leven vaak niet.

Annemieke Houwink presenteert in haar proefschrift twee nieuwe klinische testen, waarmee  zorgverleners in kaart kunnen brengen wat deze patienten precies kunnen en doen met hun aangedane arm en hand, zodat de therapie beter daarop kan aansluiten. Ook presenteert zij nieuwe inzichten waarmee het verschil tussen kunnen en doen mogelijk kan worden verklaard. Met een experiment en een theoretisch model laat zij zien dat het bewegen bij deze patienten vaak zoveel aandacht kost, dat zij daarom het gebruik van hun aangedane arm in het dagelijks leven liever vermijden.

dinsdag 29 mei 2012

Tijd 15:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. A. Houwink

Promotors prof. dr. A.C.H. Geurts, prof. dr. B. Steenbergen

Biografie
Annemieke Houwink (Utrecht, 1982) studeerde Bewegingswetenschappen in Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Revalidatie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Zij is werkzaam als postdoc bij de afdeling Revalidatie van dit UMC, waar zij zich bezighoudt met de revalidatie van kinderen met bewegingsstoornissen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen