Smartphone-applicatie voor mensen met epilepsie

Array

Eppy brengt eerste hulp bij aanvallen binnen bereik
Op 4 juni lanceert het Nationaal Epilepsie Fonds ‘Eppy’, dé app voor mensen met epilepsie. Deze smartphone-applicatie betekent meer vrijheid en veiligheid voor mensen met epilepsie. Iemand met epilepsie kan deze applicatie nu op zijn of haar smartphone installeren en met eigen gegevens aanpassen aan de persoonlijke situatie. Ook heeft de app een speciale alarmfunctie. Hierdoor weet de omgeving meteen wat er aan de hand is en welke hulp noodzakelijk is.

In ons land leven ongeveer 120.000 mensen met epilepsie. Ongeveer 30 procent van hen houdt ondanks medicijnen last van aanvallen. Deze aanvallen komen vaak onverwachts en kunnen daarom mensen met epilepsie en hun omgeving flink in hun vrijheid beperken en voor risico’s zorgen. Dankzij Eppy krijgen mensen met epilepsie en hun omgeving nu meer grip.

Alarm en volg-mij
Uit onderzoek van het Nationaal Epilepsie Fonds onder ruim 500 Nederlanders blijkt dat 44 procent weleens een aanval heeft gezien, maar dat 48 procent niet weet wat dan te doen of de verkeerde hulp verleent. Eppy heeft daarom een alarmfunctie, voor als iemand een aanval aan voelt komen. De alarmfunctie van de app legt omstanders en hulpverleners uit wat er met de persoon aan de hand is, en wat ze wel en vooral niet moeten doen. Omstanders kunnen door deze functie ook makkelijk contact opnemen met contactpersonen die de gebruiker heeft ingesteld. En Eppy heeft een bijzondere volg-mij-functie. Als de gebruiker bijvoorbeeld alleen op stap gaat, kan een partner, ouder of andere contactpersoon zien waar de gebruiker zich bevindt. Ruim 61 procent van de Nederlanders geeft aan een speciale app voor mensen met epilepsie handig te vinden.

Nu verkrijgbaar
De app is het product van een samenwerking tussen het Nationaal Epilepsie Fonds, epilepsiecentrum Kempenhaeghe en GlaxoSmithKline. De app is gratis verkrijgbaar voor iOS (iPhone en iPad) en Android-toestellen via www.epilepsiefonds.nl/eppy. De lancering vindt plaats op maandag 4 juni: de startdatum van de jaarlijkse collecteweek van het Nationaal Epilepsie Fonds.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen