Debat over griepvaccinatie

Array
Op woensdagmiddag 13 juni 2012 organiseerde de Gezondheidsraad een debat over griepvaccinatie. Dit naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die vorig najaar ontstond over het nut van de griepprik en over de belangeloosheid van de adviseurs van de minister: Gezondheidsraad en RIVM.

‘Vriend’ en ‘vijand’ waren uitgenodigd om op deze middag hun punten uiteen te zetten, als spreker dan wel als deelnemer aan het debat. Na een inleiding van Paul Huijts (directeur generaal Volksgezondheid, VWS Den Haag) traden achtereenvolgens op Angus Nicoll (European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm); Luc Bonneux (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, Den Haag); Roel Coutinho (Universiteit Utrecht en RIVM Bilthoven); Jos van der Meer (Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen), Miquel Ekkelenkamp (Universitair Medisch Centrum Utrecht); Eelko Hak (Rijksuniversiteit Groningen), Rob Scholten (Dutch Cochrane Centre, Amsterdam) en Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht). Het debat stond onder leiding van Louise Gunning-Schepers, tot 1 april 2012 voorzitter van de Gezondheidsraad.

De belangrijkste conclusies van de middag waren:

  • De wetenschappelijke bewijsvoering voor het programma van landelijke griepvaccinatie van grote groepen in de bevolking is niet optimaal. Er ontbreken met name Randomized Controlled Trials. Hoewel er veel problemen kleven aan het opzetten en uitvoeren van dergelijk onderzoek zou het idee daarvoor toch nog eens serieus uitgewerkt moeten worden.
  • Het huidige vaccin is beperkt effectief. Vinden de verzamelde deskundigen het wel goed genoeg om daar 57 miljoen euro aan te besteden bij de volgende prikronde? Is het voor alle groepen kosteneffectief? Een genoemde optie is een frisse commissie van onafhankelijke denkers de laatste stand van wetenschap nog eens kritisch naast de bestaande adviezen van de Gezondheidsraad te laten leggen en deze waar nodig bij te stellen.
  • Het huidige griepvaccinatieprogramma is veilig en relatief niet duur. In afwachting van beter bewijs en hopelijk ook beter vaccin moet men doorgaan met het vaccinatieprogramma, ook om de infrastructuur – met daarin een belangrijke rol voor de huisarts – niet in gevaar te brengen.
  • De Gezondheidsraad heeft voor een spannende en zinvolle vorm gekozen om zo’n hete kwestie als de griepvaccinatie in brede kring te bediscussieren. In de toekomst mag dit beslist vaker gaan gebeuren bij onderwerpen die de gemoederen in beroering brengen

Bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen