Patiënt beter af met geautomatiseerde medicatieverstrekking

Array

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein sluit overeenkomsten met ICT -bedrijven VCD Healthcare en Mediware voor de levering van geavanceerde automatiseringsprogramma’s die het voorschrijven, bereiden en toedienen van geneesmiddelen faciliteren en bewaken.
De Raad van Bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft twee contracten ondertekend voor de levering van softwareproducten die gebaseerd zijn op de Geneesmiddelen G – standaard. Hiermee kan het St. Antonius Ziekenhuis nog efficientere en veiligere zorg bieden aan haar patienten.

Elektronisch Voorschrijf Systeem  en ToeDieningRegistratie
Het St. Antonius Ziekenhuis wordt mede-investeerder voor de unieke ontwikkeling van een op het web gebaseerde versie van het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) met ToeDieningRegistratie (TDR) en is samen met het ICT- bedrijf VCD Healthcare daarvoor een partnerovereenkomst aangegaan. Het systeem van VCD Healthcare genaamd Pharma is op dit moment al bij veertien Nederlandse ziekenhuizen in gebruik. ‘De versie die in het St. Antonius Ziekenhuis geïmplementeerd zal worden, is gloednieuw. Het systeem zal in 2013 via een webportaal te gebruiken zijn, waardoor medisch personeel overal kan inloggen’, zegt Ies van Rij projectleider. Bovendien wordt het systeem naadloos geïntegreerd met andere systemen, zoals het Ziekenhuis Apotheek Informatie Systeem van leverancier VCD.

Ook is het Elektronisch Voorschrijf Systeem gekoppeld aan het Elektronisch Patientendossier van het St. Antonius Ziekenhuis. Gegevens uit de genoemde softwaresystemen zijn onderling uitwisselbaar en de patientgegevens worden centraal digitaal opgeslagen. Als een patient in het ziekenhuis wordt opgenomen en na de behandeling ontslagen wordt, kunnen zowel de arts, verpleging of huisarts direct terugvinden wat voor medicatie is verstrekt. Zo kunnen zij het medicijngebruik van de patient optimaal volgen.

Begin 2014 wordt het op het web gebaseerde Elektronisch Voorschrijf Systeem uitgebreid met extra functionele modules die gericht zijn op: Diabetes, Antistolling en Infusie (het toedienen van medicijnen in vloeibare vorm). Bij de behandeling van patienten met diabetes kan het systeem bijvoorbeeld aangeven wat het effect van insuline therapie is. Bij het aanleggen van een infuus, is het voor het medische ziekenhuispersoneel bijvoorbeeld belangrijk om de druppelsnelheid nauwkeurig in te stellen en de vochtbelasting optimaal te blijven controleren. Dat geldt ook voor de controle van antistolling in combinatie met medicijngebruik. Eind 2014 wordt het Elektronisch Voorschrijf Systeem nog verder uitgebreid met de modules Decision Support en Clinical Rules om het werkproces voor de arts en ziekenhuisapotheker te vergemakkelijken en nog beter op elkaar af te stemmen. Wanneer een arts bijvoorbeeld een bepaald geneesmiddel voorschrijft, zal het geautomatiseerde systeem zelf ook met suggesties komen. Deze uitbreiding van de software is een nieuw product op de Nederlandse markt.

Een Elektronisch Voorschrijf Systeem is een geautomatiseerd systeem dat het voorschrijven van geneesmiddelen door de arts voor zowel patienten die in het ziekenhuis verblijven (klinisch) als het ziekenhuis bezoeken (poliklinisch) goed controleert. ‘Het systeem toetst direct of de voorgeschreven geneesmiddelen en de dosis te combineren zijn met andere medicatie die een patient gebruikt. Ook wordt de combinatie van geneesmiddelen met eventuele allergieen van de patient door het Elektronisch Voorschrijf Systeem automatisch gesignaleerd’, zegt Mathieu Tjoeng hoofd van de Klinische Farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein.

Specialisten, arts-assistenten, klinisch apothekers en de verpleegkundige staf krijgen op deze manier praktische ondersteuning bij de behandeling van patienten. Voor het toedienen worden de geneesmiddelen bij de ToeDieningRegistratie van een barcode voorzien die met een elektronische scanner door de verpleegkundige elektronisch opgeslagen kunnen worden. Op het scherm is dan af te lezen of het juiste medicijn in de juiste dosering is voorgeschreven.

Cytostatica Systeem
Het bedrijf Mediware gaat voor het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein het Cytostatica Systeem leveren, dat specifiek bedoeld is voor het verstrekken van medicatie bij de behandeling van kanker. Het Cytostatica Systeem is al toegankelijk via een webportaal en kan daarmee net als het Elektronisch Voorschrijf Systeem en de ToeDieningRegistratie naadloos geïntegreerd worden met andere systemen, zoals het Elektronisch Patienten Dossier.

In de oncologie bestaat een recept voor bijvoorbeeld tumorverwijderende therapie uit diverse componenten. Voorafgaand aan een chemokuur wordt er bij een patient in sommige gevallen bloed afgenomen. Pas als die uitslag bekend is, kan de medicatie bereid worden. Vaak zijn de cytostatica medicijnen kort houdbaar. De zorg voor kankerpatienten moet goed georganiseerd zijn en efficient verlopen.

Door het werkproces met behulp van dit Cytostatica Systeem te automatiseren, kunnen de arts, ziekenhuisapotheker en verpleegkundige de hele procesgang van zowel het voorschrijven, bereiden als toedienen van het cytostatica medicijn volgen. Zo bevat het systeem dat in 2013 in gebruik wordt genomen ook een planningsmodule voor bedden en stoelen waar toedieningen van cytostatica medicijnen en overige producten per patient kunnen worden ingepland. Naast een efficienter werkproces binnen het ziekenhuis is de belasting voor de patient daarmee minder groot en neemt de veiligheid van de zorg enorm toe.

bron: St  Antoniusziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen