CMHF tevreden met nieuw beleid tegen agressie in ziekenhuizen

Array

De CMHF (Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen) is tevreden met nieuwe maatregelen van minister Opstelten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie die het mogelijk maken aangifte tegen agressie in ziekenhuizen te doen onder nummer. Hiermee wordt het aangeven en verklaren onder nummer (in plaats van naam en/of adresgegevens) voor slachtoffers en getuigen landelijk mogelijk. Het nummer is een nieuw in te voeren uniek nummer, waardoor de bescherming optimaal is. De CMHF had eerder in de cao-onderhandelingen aangedrongen op maatregelen om aangifte te vergemakkelijken.

Agressie in ziekenhuis ontoelaatbaar
In ziekenhuizen komen vormen van agressie voor die ontoelaatbaar zijn.  Agressie op de eerste hulpposten, agressie van patienten tegen personeel en agressie van familieleden tegen personeel. De CMHF heeft met de universitaire medische centra afspraken gemaakt over het doen van aangifte door de werkgever bij agressie tegen het personeel.  Het probleem bij die afspraak was echter dat vele politiekorpsen geen genoegen namen met een aangifte door de werkgever en alleen bereid waren een aangifte in behandeling te nemen indien het slachtoffer van agressie persoonlijk aangifte deed. Door veel ziekenhuispersoneel werd het doen van een aangifte achterwege gelaten, omdat via de aangifte de dader precies de naam weet van de aangever en zijn/haar adres. Door deze  maatregel van het ministerie van justitie is het nu mogelijk om op nummer aangifte te doen. De CMHF verwacht dat daardoor het aantal aangiftes fors zal toenemen en dit een dempende werking zal hebben op agressie tegen het zorgpersoneel.

Bron: CMHF en Orde Medisch Specialisten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen