Specialist adviseert huisarts: consulttarief moet terug

Array

Het Engelse woord voor medisch specialist, dat is “consultant”. Het geeft aan dat  een specialist in essentie iemand is die door huisartsen  in consult wordt geroepen. Als Engelse specialisten patienten terugverwijzen, beginnen zij hun brief of mail met de woorden”I saw your patient ….”. In Nederland is de consulentenfunctie van medisch specialisten in het slop geraakt. Dat komt omdat er geen tarief bestaat voor een consult via de telefoon, het  internet of snelle raadpleging op de polikliniek.

In tegenstelling tot alle andere Westerse landen opent de specialist reeds op de polikliniek een DBC en niet pas bij opname.  Een consulttarief zou grote voordelen bieden bij chronische aandoeningen zoals COPD en hart- en vaatzieketen en ook op de Spoedeisende Hulp als een huisarts van de huisartsenpost raad vraagt  aan een  specialist.

Tot deze conclusie kwam ik dezer dagen in een gesprek met een ervaren beleidsmaker. Tot zover dit bericht. In de Julius masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg komt de relatie eerste- en tweede lijn en de bekostiging daarvan uitgebreid aan te horen. Heb je belangstelling voor deze masterclass? Velen gingen jou al voor in de afgelopen jaren. Zij verlieten na twaalf bijeenkomsten van 1500 -1900 uur herboren, enthousiast en vol nieuwe kennis de tijdelijke collegebanken. Meer info? Klik hier.

Guus Schrijvers

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen