Groen licht voor testen van nieuw en veelbelovend tuberculosevaccin

Array

Lelystad, Brussel, Lausanne, Zaragoza, 16 oktober 2012 – Europese wetenschappers zijn een stapje dichter bij het afleveren van een nieuw vaccin tegen tuberculose. Swiss-medic, de Zwitserse medische autoriteit, heeft toestemming gegeven om het vaccin te testen in gezonde volwassen vrijwilligers. Een belangrijke stap, want het vaccin genaamd MTBVAC is het eerste vaccin in haar soort dat aan deze eerste fase van klinische evaluatie kan beginnen.

MTBVAC is een levend vaccin, gemaakt van een sterk verzwakte Mycobacterium tuberculosis, de bacterie die tuberculose (tbc) veroorzaakt. “Dit is het meest vergevorde vaccin van deze soort, en de eerste die in vrijwiligers getest wordt,” vertelt Jelle Thole, directeur van het TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI). “De start van deze test is een grote doorbraak voor de wetenschap.”Eurocommissaris voor onderzoek, innovatie en technologie Máire Geoghegan-Quinn voegt toe: “Tuberculose claimt elk uur zeven levens in Europa alleen al. Daar komt bij dat antibioticaresistentie een steeds groter probleem vormt. Daarom investeert de Europese Unie veel in de strijd tegen deze ziekte. Aan dit nieuwe vaccin is meer dan een decenium gewerkt in verschillende laboratoria in Europa. Slechts weinig landen zouden zo’n enorm project in hun eentje kunnen voltooien. Dit is een prachtig voorbeeld van het gemeenschappelijke karakter van Europees onderzoek.”

Europese samenwerking
De bacterie waar MTBVAC van gemaakt is, is in een laboratorium onschadelijk gemaakt. Op deze manier kan het vaccin het menselijk immuunsysteem stimuleren om tbc te herkennen en uiteindelijk de ziekte te voorkomen. De eerste data zijn veelbelovend. “Aan het construeren van dit vaccin is vijftien jaar hard gewerkt. We hebben hulp gekregen van heel veel internationale wetenschappers, dit was werkelijk Europees teamwork,” zegt de ontwikkelaar van het vaccin, professor Carlos Martin van de Universiteit van Zaragoza in Spanje. “Dat we nu aan de slag kunnen met klinische evaluatie is een grote stap. Niet alleen voor ons, maar voor het hele werkveld. Dit vaccin is baanbrekend. Het enige tuberculosevaccin dat op dit moment beschikbaar is, het BCG vaccin, biedt slechts heel beperkte bescherming. Als MTBVAC succesvol blijkt, dan kan het het BCG vaccin vervangen.”

De zoektocht naar nieuwe tbc-vaccins
Bijna negen miljoen nieuwe gevallen en rond de anderhalf miljoen doden per jaar maken van tbc een grote en wereldwijde gezondheidsdreiging. Groeiende medicijnresistentie maakt het probleem nog gevaarlijker en dringender. Naast groot mensenlijk drama veroorzaakt tuberculose ook financiele en economische problemen. Met het huidige vaccin, BCG, lukt het niet om de epidemie onder controle te krijgen. Nieuwe, betere vaccins zijn dus dringend nodig. In het TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) komt Europees onderzoek naar deze nieuwe vaccins samen. TBVI biedt financiele en wetenschappelijke ondersteuning aan onderzoekers van meer dan vijftig instellingen en universiteiten en zorgt dat beschikbare middelen zo optimaal mogelijk ingezet worden.

bron: tbvi.eu

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen