Man aangehouden op verdenking titelmisbruik

Array
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: inspectie) heeft op woensdag 17 oktober jl. een man aangehouden op verdenking van titelmisbruik, valsheid in geschrifte en oplichting.De man deed zich al jaren ten onrechte voor als bedrijfsarts bij een arbodienst en later als behandel-coördinator-arts in de geestelijke gezondheidszorg.

Bureau Opsporing van de inspectie startte begin dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar de man na overleg met het Expertise Centrum Medisch Zaken van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Aanleiding voor het onderzoek was een melding bij de inspectie dat de man werkzaam zou zijn als arts terwijl hij niet als zodanig geregistreerd stond.

Uit het onderzoek bleek dat de man al tenminste acht jaar werkzaam was als bedrijfsarts bij een arbodienst en later als behandel-coördinator-arts in de geestelijke gezondheidszorg. De man kwam echter niet in het BIG-register voor. Het BIG-register is een verplicht registratiesysteem voor zorgverleners met een beschermde medische titel.

De verplichte registratie moet patienten duidelijkheid bieden over de bevoegdheden van een zorgverlener en hen zodoende beschermen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Het valt het veld dan ook aan te rekenen dat er geen controle is uitgevoerd bij het BIG-register.

De man bleek ook meerdere malen bij diverse apotheken in Nederland medicijnen te hebben besteld door gebruik te maken van gestolen receptpapieren, waarop hij zich eveneens uitgaf als arts of gynaecoloog. Na zijn aanhouding heeft de man direct een bekennende verklaring afgelegd. Hij zal zich begin 2013 voor de strafrechter moeten verantwoorden.

De inspectie heeft daarnaast de procedure voor het opleggen van een bestuurlijk boete opgestart. Deze kan oplopen tot €3350,-.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen