Ook specialist moet multiculti

Array

Allochtone coassistenten stromen minder vaak door naar een opleidingsplek tot specialist. Een objectievere beoordeling tijdens de coschappen is een oplossing, betoogt prof. Axel Themmen.

Kleine kans
Tijdens de coschappen, de klinische fase van de geneeskundestudie, scoren allochtone studenten minder hoge cijfers dan hun Nederlandse studiegenoten. Dit ontdekte dr. Karen Stegers-Jager. Een lagere score verkleint de kans op een felbegeerde opleidingsplek tot medisch specialist.

Nederlanders
“Artsen die de studenten beoordelen, zijn meestal Nederlanders”, zegt hoogleraar Inwendige Geneeskunde en onderwijsexpert prof. Axel Themmen in het tv-programma De Halve Maan. “En die kijken in de beoordeling vanuit hun eigen culturele achtergrond.”

Een goeie
Themmen pleit om studenten niet op gevoel – ‘het zal wel een goeie worden’ – maar op basis van meetbare en objectieve criteria te beoordelen. In plaats van door één begeleider, worden Rotterdamse coassistenten vanaf dit studiejaar beoordeeld door verschillende mensen, op ten minste vijf verschillende momenten.

Afspiegeling
De specialistenpopulatie vormt op dit moment nog geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De populatie van geneeskundestudenten is dat inmiddels wel: in Rotterdam heeft bijna een derde van de studenten een niet-Nederlandse achtergrond.

Bekijk hier de uitzending van tv-programma De Halve Maan (vanaf 35:30).

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen