Stichting Philadelphia Zorg zet GOED in voor verhoogde inzetbaarheid

Array

Stichting Philadelphia Zorg heeft met de hulp van arbodienst GOED haar verzuimpercentage in korte termijn drastisch verminderd. Op basis van een nieuw gezondheidsbeleid, ingezet door Philadelphia met de ondersteuning van Paul ter Wal en GOED, is de inzetbaarheid in de afgelopen anderhalf jaar verhoogd met drie procent. Het ziekteverzuim is gedaald van 7,5% in 2010 tot de huidige 5,0 %.

Stichting Philadelphia Zorg biedt met ongeveer 7600 medewerkers op circa 700 locaties zorg aan ruim 7800 clienten. De zorg varieert van ambulante zorg (dagbesteding) tot zware zorg en van zorgboerderijen tot woon-zorgcomplexen. Hun christelijke visie resulteert in een streven naar optimale zorg en individuele aandacht voor de clienten, waardoor zij  gelukkig zijn en het beste uit zichzelf halen. Een goede, consistente zorg is hiervoor essentieel. Daarbij is optimale inzetbaarheid van de medewerkers een basisvoorwaarde. Na een interne analyse bleek dit in 2010 niet het geval.

In april 2011 stelde Stichting Philadelphia Zorg daarom bedrijfsadviseur Paul ter Wal aan om het gezondheidsbeleid vorm te geven. In nauwe samenwerking met Bestuur, directie  en  OR van Stichting Philadelphia Zorg heeft hij daarbij zowel de implementatie als de risicoanalyse van het Inzetbaarheid beleid uiteengezet. Bij zowel de wensen van Stichting Philadelphia Zorg als zijn  stelling ‘Aan alle verzuimpercentages boven de drie procent  is iets te doen’ vindt hij gehoor bij de resultaatgerichte arbodienst GOED.

GOED garandeert resultaat en rendement en legt de focus op een doelgerichte, persoonlijke individuele aanpak. Het doel is daarbij een interne cultuurverandering te realiseren, waarbij de nadruk steeds sterker op preventie komt te liggen. In eerste instantie doet GOED altijd een inventarisatie van alle langlopende dossiers, omdat daar de grootste slagen te maken zijn. Bij Philadelphia was dat niet anders en een groot deel van de verbeterde inzetbaarheid is hierop te herleiden.

Daarnaast biedt het gezamenlijk nastreven van duurzame inzetbaarheid duidelijke voordelen voor Stichting Philadelphia Zorg en voor haar medewerkers. Er ligt een grote nadruk op welbevinden en een minimale psychische druk. Zo hebben medewerkers bijvoorbeeld toegang tot diverse ondersteuning en coaching. Iemand die goed in zijn of haar vel zit is gelukkiger en zal minder snel ziek worden.  Daarbij zorgt de persoonlijke aandacht en interesse vanuit de werkgever voor meer binding met het bedrijf.

Paul ter Wal: “De doorslaggevende factor in de keuze voor GOED was hun flexibiliteit. Hun benadering is gebaseerd op de behoeften en vragen van hun klanten. Stichting Philadelphia Zorg heeft GOED behoorlijk uitgedaagd om een uitgebreide maatwerkovereenkomst op te stellen met specifieke SLA’s. Hun wil om mee te denken en flexibiliteit bij het samenstellen van de overeenkomst, maar ook nu in de praktijk, is prijzenswaardig. Daarin lopen ze echt mijlenver voorop.”

Emile van der Linde, directeur van GOED, verwoordt de samenwerking alsvolgt: “Onze visie is dat elke organisatie de ambitie moet hebben om naar minimaal 97% inzetbaarheid van het personeel te streven. Als de opdrachtgever streeft naar een optimale vorm van eigen regie met onze inzet, bieden we daar een resultaatgarantie op. Die ambitie heeft Stichting Philadelphia Zorg ook. Vandaar dat dit goede resultaat conform verwachting en afspraak is.”

Recente artikelen