Raad van Bestuur Catharina Ziekenhuis neemt buitenproportionele actie tegen voltallige Maatschap Dermatologie

Array

De Maatschap Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) is  verbijsterd over het definitief opzeggen van de toelatingsovereenkomst door de Raad van Bestuur van het CZE. De Maatschap vindt dat zij ten onrechte wordt beschuldigd van het bewust financieel benadelen van patienten en de ziekenhuisorganisatie en dat de opzeggingsprocedure elke fundering mist. “Onze jarenlange inzet om voor onze patienten en het CZE de hoogste kwaliteit aan zorg te bieden, wordt teniet gedaan. Patienten, medewerkers en onze jonge dokters zijn hier de dupe van. Wij hebben altijd volledig te goeder trouw en in oprechtheid gehandeld. Er is geen sprake van dat patienten financieel benadeeld zouden zijn, zoals de Raad van Bestuur zegt.” aldus de Maatschap Dermatologie.

Met toestemming van de Raad van Bestuur was in september 2011 een pilot gestart op de afdeling Dermatologie met het leveren van niet verzekerde dermatologische zorg (NVZ). De voorzitter van de Raad van Bestuur, Piet Batenburg, ontkent nu deze toestemming en beschuldigt de Maatschap van het misbruik van middelen van het ziekenhuis en het benadelen van patienten. Een hoorzitting had volgens de Maatschap geen zin meer, omdat de Raad van Bestuur van het CZE reeds lange tijd uitging van de schuld van de Maatschap, zoals ook uit het persbericht van vorige week van het CZE bleek. Door de publieke aanval van de Raad van Bestuur is de Maatschap nu genoodzaakt met spoed de waarheid op tafel te krijgen. Dat kan alleen met de hulp van onafhankelijke partijen: de rechter en het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg. De Maatschap heeft hen dan ook gevraagd om een onafhankelijk oordeel. In het belang van patienten, medewerkers en artsen in opleiding is deze juridische weg nu noodgedwongen ingeslagen.

Gertruud Krekels, dermatoloog in het CZE: “Wij voelden ons thuis in het Catharina Ziekenhuis. Wij werken dagelijks aan het verbeteren van de zorg voor patienten en zijn opleiders van toekomstige artsen. Ons motto is: de zorg beter maken kunnen veel mensen, de zorg beter én goedkoper maken is de echte uitdaging. Wij hebben altijd te goeder trouw gehandeld. Wij zijn verbijsterd over de beschuldigingen van de voorzitter van de Raad van Bestuur. Onze integriteit wordt nu volstrekt ten onrechte in twijfel getrokken. Dat is schadelijk voor ons, maar nog meer voor onze medewerkers en de jonge mensen die wij opleiden. Zij leven nu in grote onzekerheid over hun toekomst. Gelukkig is het vertrouwen van onze patienten in onze Maatschap onveranderd hoog. Hun reacties zijn hartverwarmend. ”

De afspraak met de Raad van Bestuur was om tijdens de pilot inzicht te krijgen in aantallen patienten en soorten van zorg. De verrekening van de kosten van het ziekenhuis, een evaluatie en het ontwerpen van een business plan zouden na afronding van de pilot plaatsvinden. Uit het door de Raad van Bestuur ingesteld onderzoek – waarvan een concept reeds in juli beschikbaar was voor de Raad van Bestuur en de Maatschap – kwamen geen onoplosbare problemen naar voren. Toen de definitieve conclusies op 5 november jl. met de Maatschap gedeeld werden, werd direct de  opzeggingsprocedure gestart. Die manier van handelen heeft de Maatschap verbijsterd.

De houding van de Raad van Bestuur richting de afdeling was al langer vijandig. Toen de officiele opleidingsvisitatiecommissie onlangs constateerde dat er meer fysieke ruimte nodig was om aan de eisen van de opleiding te voldoen, werd dit door de Raad van Bestuur – buiten medeweten van de Maatschap, terwijl deze nota bene primair verantwoordelijk is voor de opleiding  – juridisch aangevochten. Een verzoek van de Maatschap aan de Raad van Bestuur om mediation om de verhouding te verbeteren, werd door diezelfde Raad in april van dit jaar naast zich neergelegd.

De achtergrond van de pilot die was gestart, was dat steeds meer reguliere dermatologische behandelingen buiten het basis verzekeringspakket vallen (niet verzekerde zorg). Patienten blijven echter wel behoefte hebben aan die zorg. Met het verlenen van ook niet verzekerde zorg, beoogde de maatschap dat patienten beter geholpen zouden kunnen worden. Het mes sneed zo aan twee kanten: meer patientgerichte zorg én kostenbesparing. Een voorbeeld hiervan is de spataderbehandeling. Het bezoek aan de arts en het onderzoek vallen onder verzekerde zorg, maar als bij het bezoek aan het ziekenhuis blijkt dat het om een mini-spatader gaat, is de behandeling niet langer verzekerd. Als de patient dat wil, kan de mini-spatader toch worden behandeld door de vertrouwde arts, maar die zorg is dan niet verzekerd.

De Maatschap is van mening dat de handelswijze van de Raad van Bestuur onbegrijpelijk en buitenproportioneel is. Er is door de Maatschap volledig te goeder trouw,  in alle openheid en met toestemming gehandeld. Het enig oogmerk was om de patient van dienst te zijn tegen lagere kosten.

De afdeling Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis is het grootste perifere dermatologische opleidingscentrum van Nederland en wordt internationaal geroemd. Jaarlijks zijn er ruim 40.000 patientcontacten. De maatschap loopt voorop met de behandeling van huidkanker en speelt een belangrijke rol in de opleiding voor jonge dokters, semi-artsen en physician assistants.

Dit persbericht is het enig commentaar dat de Maatschap op dit moment geeft.

Bron: Burson-Marsteller

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen