Van systeemdenken naar systeemgeneeskunde – Lezing

Array

Onze geneeskunde is vooral gericht op ziektemanagement. Health promotion staat nog in de kinderschoenen. Onderzoek laat zien dat een preventieve en verregaande individuele benadering van gezondheid hiervoor essentieel is. Ideeen uit het systeemdenken, met name de systeembiologie, kunnen ons helpen meer inzicht te krijgen in gezondheid. Volgens Warfield is het van belang eerst eens naar andere culturen, die in systemen denken, te kijken en ervan te leren.

Schroen gaat in op hoe systeemdenken een brug kan slaan tussen ons westers wetenschappelijk paradigma en dat van de Oost-Aziatische geneeskunde. Wat kunnen we leren van de methodologie van Oost-aziatische geneeskunde en levert dat nieuwe inzichten op voor onze eigen westerse visie op ziekte en gezondheid? Hoe passen we dergelijke nieuwe inzichten toe in de praktijk?

Lezing door Y. Schroen, MSc, Sino-Dutch center for Preventive and Personalized Medicine. Gratis toegang.

Locatie: Aula Minderbroedersberg 4-6 / Tijd: 20:00

Voor meer informatie kijk op de website van Studium Generale.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen