Uitwisseling medische gegevens via LSP vanaf januari 2013 alleen met toestemming patiënt

Array

Vanaf 1 januari 2013 kunnen huisartsen, huisartsenposten en apotheken alleen nog met voorafgaande toestemming van de patient medische gegevens opvragen via het LSP (voorheen het EPD). Hiermee voldoet de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) aan de eis die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan het LSP stelt. Ook patientenfederatie NPCF heeft hier sterk op aangedrongen.

Patienten die willen dat hun gegevens via het LSP uitgewisseld kunnen worden, kunnen hun huisarts en apotheek toestemming geven. Het gaat daarbij om het geven van toestemming voor het ter beschikking stellen van medicatiegegevens of huisartswaarneemgegevens. Andere huisartsen, bijvoorbeeld op de huisartsenpost, en apotheken die gebruik maken van het LSP kunnen die gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor de behandeling van de patient. De gegevens worden niet opgeslagen in het LSP, maar blijven in het dossier van de eigen huisarts of apotheek.

Toestemming geven
De huisarts of apotheek zal de patient om toestemming vragen bij een consult of bezoek aan de apotheek. Begin volgend jaar zal de VZVZ een website lanceren waar patienten online hun toestemming kunnen regelen.

Gebruik LSP
In een aantal regio’s in Nederland gebruiken zorgverleners het LSP al volop. Zij zullen vanaf januari 2013 voor patienten die geen toestemming hebben gegeven, geen gebruik meer kunnen maken van het LSP. Mogelijk kunnen gegevens wel op andere manieren worden uitgewisseld, bijvoorbeeld via oudere, regionale netwerken. Zorgverleners spannen zich momenteel optimaal in om zo veel mogelijk patienten te vragen of zij toestemming geven.

Eerder dit jaar uitte de VZVZ het voornemen om de overgangsperiode voor gebruik van gegevens in het LSP te verlengen tot juli 2013. Dit zou huisartsen en apotheken die het LSP gebruiken langer de tijd geven de patient toestemming te vragen. Na contact met het CBP is toch besloten de overgangsperiode niet te verlengen. Dit betekent dat de gegevens van de patienten die geen toestemming hebben gegeven, per 1 januari 2013 zullen worden verwijderd uit de verwijsindex van het LSP. De patientgegevens die aanwezig zijn bij huisartsen en apotheken blijven overigens gewoon bestaan in de systemen van deze zorgverleners.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen