Havenziekenhuis over op elektronisch voorschrijven van medicijnen

Array

havenziekenhuisIn een periode van minder dan twee maanden zijn alle verpleegafdelingen van het Havenziekenhuis eind overgegaan op het elektronisch voorschrijven van medicijnen door specialisten én digitale registratie van de toediening van medicijnen door verpleegkundigen. Daarmee is de veiligheid van de medicatieprocessen binnen het Havenziekenhuis vergroot. Het nieuwe systeem werd geleverd door CSC.

Bianka Mennema is voorzitter van de medische staf en programmamanager van het totale EPD project binnen het Havenziekenhuis. Zij licht toe hoe deze snelle introductie tot stand is gekomen. “We zochten een bewezen systeem dat goed zou integreren met ons ziekenhuis-informatiesysteem van Mc. Kesson. Omdat we onze medicijnen van de apotheek van het Maasstad Ziekenhuis krijgen, wilden we een systeem dat ook goed functioneert in regionale samenwerkingsverbanden. Sinds december 2012 zijn alle verpleegafdelingen over op het nieuwe systeem en het is uniek binnen de ziekenhuiswereld in Nederland dat dokters én verpleegkundigen tegelijk overgaan op elektronisch voorschrijven én digitale registratie van de toediening van medicijnen.”

Geen knelpunten
Angelique Borst, bedrijfsleider beschouwende specialismen én projectleider implementatie elektronisch voorschrijf- en registratiesysteem voegt toe: “Het project is qua ICT heel succesvol verlopen. Juist het afstemmen van de verschillende ziekenhuissystemen is een ingewikkeld proces. Er waren veel partijen bij betrokken, waaronder leveranciers, ICT-medewerkers van beide ziekenhuizen, apothekers, verpleegkundigen en artsen. Iedereen ging er volledig voor om het project een succes te maken. Het was spannend en we hadden hele strakke deadlines. Die hebben we kunnen halen doordat er van alle kanten commitment was en doordat het systeem in zijn geheel geen knelpunten opleverde. Wat ook heel goed gewerkt heeft is de drijvende kracht van een medisch specialist in de projectgroep en het betrekken van mensen die dicht bij het proces staan. In het eerste kwartaal 2013 richten we ons op het voorschrijven van medicijnen bij de poliklinieken.”

Veiliger werken met medicijnen
Doordat het Havenziekenhuis de medicijnen nu elektronisch voorschrijft en ook de toediening digitaal registreert, verlopen de medicatieprocessen veiliger. Zo schrijven de artsen de medicijnen nu rechtstreeks vanuit het Elektronisch Patiënten Dossier voor. Die informatie wordt elektronisch doorgestuurd naar de medewerkers van de apotheek, waar meteen in het systeem geverifieerd en geaccordeerd wordt. Vervolgens gaat er een bericht terug naar het toedieningsregistratiesysteem en de verpleegkundige reikt de medicijnen op de verpleegafdeling aan de patiënt uit.

“Qua patiëntveiligheid hebben we snel grote stappen gemaakt met de introductie van een volwaardig systeem voor elektronisch voorschrijven en toedienen. Het hele proces is nu in één keer papierloos en dat vergroot de veiligheid en de efficiëntie van het voorschrijven en toedienen van medicijnen enorm. We gaan nu verder met de andere onderdelen van ons EPD-project” aldus Bianka Mennema.

bron: Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen