‘Superzusters kunnen werk niet uitvoeren’

Array

Een aantal verpleegkundig specialisten is op non-actief gesteld of zelfs ontslagen omdat zij hun werk niet kunnen uitvoeren.
Dat meldt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dinsdag. Het gaat om zogenaamde superzusters die werkten in GGZ-instellingen, maar omdat zorgverzekeraars ze niet erkennen als hoofdbehandelaars, leveren ze niet de beoogde besparing op.

Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig diagnoses stellen en behandelen en zijn dus hoofdbehandelaar van patiënten. Maar in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars staat dat alleen klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hoofdbehandelaar mogen zijn. Gevolg daarvan is dat de duurdere specialisten alsnog ingeschakeld moeten worden, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

V&VNErkennen
V&VN baalt ervan dat op deze manier het experiment, dat vijf jaar lang moet lopen, wellicht niet oplevert wat het zou kunnen opleveren.

”Het is vooral zuur omdat het gaat om mensen die goed zelfstandig kunnen werken, vaak al jaren ervaring hebben en er inhoudelijk helemaal niets aan de hand is. Het is niet zo dat er fouten zijn gemaakt of dat er klachten liggen. Het gaat er alleen om dat zorgverzekeraars hen niet erkennen als hoofdbehandelaar”, legt Francis Bolle van de beroepsvereniging uit.

Postdoctorale studie
”Wij vinden dat de eindverantwoordelijkheid voor een behandeling echt bij de psychiater, klinisch psycholoog of psychotherapeut moet blijven liggen”, reageert een woordvoerster van CZ.

”Je kunt een HBO-opleiding met specialisatie niet vergelijken met een 14 jaar lange academische en postdoctorale studie. Dan zouden wij dus onze klanten moeten uitleggen: u heeft een zware depressie? Dan maakt het niet uit of u wordt behandeld door een psychiater of een gespecialiseerde verpleegkundige. Nee, dat gelijk scharen gaat voor ons echt te ver.”

Schippers

De superzusters komen uit de koker van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Idee erachter is dat de zorg doelmatiger wordt en het personeelstekort wordt opgelost. In de GGZ werken volgens Bolle naar schatting zo’n 400 verpleegkundig specialisten. Hoeveel ontslagen er al zijn gevallen, kan ze niet precies zeggen.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen