Gezocht: zwangere vrouwen

hart-op-zwangere-buikZe vond er zo’n twintig nieuwe deelnemers voor haar onderzoek naar de preventie van zwangerschapsdiabetes: de negenmaandenbeurs in de Amsterdamse RAI was een succes voor leefstijlcoach Judith Jelsma. Zij en haar collega’s waren op zoek naar zwangere vrouwen.

Dagelijks liepen er zo’n driehonderd, meest zwangere, vrouwen de stand van VUmc op. Ze konden hun lengte en gewicht laten bepalen, kregen informatie over een gezonde zwangerschap en konden er met vragen terecht. “Veel mensen hadden medische vragen. Gelukkig hadden we een verloskundige op de stand, die die vrouwen te woord kon staan”, vertelt Judith Jelsma. Haar promotieonderzoek maakt deel uit van het DALI-project, een internationale studie in negen Europese landen, gericht op aanpassing van voeding, hoeveelheid beweging en vitamine D-gebruik voor vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Doel is er achter te komen hoe dat het beste is te voorkomen.

Diabetes
“Tijdens de zwangerschap produceert de placenta hormonen die de werking van insuline afremmen. Vrouwen met overgewicht lopen meer risico zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Door de te hoge bloedsuikerspiegel worden zowel moeder als kind te zwaar, met alle risico’s van dien. Na de bevalling gaat zwangerschapsdiabetes vanzelf over, maar de kans dat vrouwen daarna diabetes type 2 ontwikkelen is groot”, legt Jelsma uit. “En ook de baby blijkt op latere leeftijd vaker diabetes type 2 te krijgen.”
Voldoende bewegen, gezonde voeding en vitamine D zouden het bloedglucose gehalte moeten verlagen. “We onderzoeken welke van deze drie elementen of welke combinatie van elementen het beste zwangerschapsdiabetes kan voorkomen. Mensen worden in één van de acht groepen ingedeeld en krijgen voedings- en/of bewegingsadviezen en/of vitamine D-tabletten of een placebo. We onderzoeken ze drie keer in een van de deelnemende ziekenhuizen. Daarnaast moeten deelnemers gedurende drie dagen hun bewegingen registreren en een voedingsdagboek bijhouden.”
Jelsma is blij met haar eerste twintig kandidaten, maar ze is er nog lang niet. “Ik heb in totaal 88 zwangere vrouwen nodig met een BMI van meer dan 29.”

Foliumzuur
Naast Jelsma waren er meer collega’s van het EMGO+ instituut en ook die hadden niet over belangstelling te klagen. Zij zochten kandidaten voor onderzoek naar het effect van foliumzuur. De afgelopen twintig jaar zijn aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat foliumzuur ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen zoals hartafwijkingen. Het zou later in de zwangerschap mogelijk ook een gunstige effecten hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.Dus ook voor dat onderzoek is deelname van zwangere vrouwen van groot belang.

Meer informatie over het onderzoek naar zwangerschapsdiabetes: www.dali-project.nl .
Meer informatie over het onderzoek naar foliumzuur: www.foliumzuurextra.nl .

Bron: VU/Monique Krinkels/bron: Tracer