Maurice de Hond: Nee tegen beperking keuzevrijheid in de gehoorzorg

Array

78 procent van de Nederlanders vindt een beperking in keuzevrijheid bij het aanschaffen van gehoortoestellen een slechte ontwikkeling.

77 procent van de Nederlanders vindt dat als een slechthorende zijn geavanceerde hoortoestellen moet vervangen de zorgverzekeraar nieuwe gelijkwaardige hoortoestellen moet verstrekken en vergoeden.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) legt de laatste hand aan een uiterst kostbaar en ondoorzichtig voorschrijf systeem dat per 1 april a.s. de verzekerde zal gaan voorzien van hoortoestellen. In dit systeem, waarvan de werking al enkele keren is uitgesteld, heeft GAIN, de brancheorganisatie van hoortechnologie, weinig vertrouwen.

Voor Hans van Pagee, voorzitter van GAIN, staat vast dat dit systeem niet voor de beoogde kwaliteitsverbetering zal zorgen. Integendeel, het zal leiden tot verschaling van de hoorzorg. Hij vindt het systeem voor het verstrekken van hoortoestellen veel te ondoorzichtig en wijst er op dat de goede werking van het systeem niet is aangetoond. Zowel het selecteren van hoortoestellen als ook het aanpassen is maatwerk dat nu eenmaal niet zomaar geautomatiseerd kan worden. Het systeem zal gezien de constructiefouten ook niet als grondslag kunnen dienen voor verdere ontwikkeling en moet volgens hem opnieuw naar de tekentafel.

Gebrek aan keuzevrijheid
keuze-200x200Het systeem biedt de verzekerde weinig keuzevrijheid. Weliswaar kan de verzekerde kiezen uit twee of hooguit drie gelijkwaardige hoortoestellen, maar indien hij een betere kwaliteit hoortoestellen wil, moet hij bij de meeste zorgverzekeraars alle kosten uit eigen zak betalen. Van Pagee begrijpt dat zorgverzekeraars niet alle verzekerden willen voorzien van geavanceerde toestellen, maar om de verzekerde de keuze voor een geavanceerd hoortoestel geheel te onthouden, gaat wel erg ver. Hij vraagt zich af waar die inmenging van ZN vandaan komt om mensen die iets beters willen en bereid zijn voor de extra’s zelf te betalen, dit te onthouden.

Nederland is het met Van Pagee eens. Volgens onderzoek uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van GAIN is 78 procent van de Nederlanders tegen de invoering van het systeem en maakt Nederland zich ernstige zorgen over de verschraling van de gehoorzorg.

GAIN heeft al geruime tijd geleden ZN een alternatief voorgesteld dat in tegenstelling tot het ZN systeem perspectief biedt om tot een beter systeem te komen zonder met verzekerden te experimenteren.

De brancheorganisatie meent dat invoering van het huidige systeem uit oogpunt van kwaliteit van de hoorzorg onverantwoord is en meent dat het systeem van ZN weinig prikkels bevat voor goed zorgondernemerschap. De brancheorganisatie heeft dan ook de Zorgverzekeraars nadrukkelijk gevraagd het ZN systeem niet over te nemen en heeft een alternatief voorstel gedaan dat verschaling van de hoorzorg tegengaat, een verantwoorde basis vormt voor verdere ontwikkeling en de wensen van de klant serieus neemt. Het voorstel van GAIN draagt bovendien beter bij aan de wens tot kostenbeheersing.

bron: GAIN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen