Gevluchte arts vaak werkloos in Nederland

Array

werkloosArtsen die van buiten Europa naar Nederland vluchten, moeten een zware procedure doorlopen voordat ze hun vak in Nederland mogen uitoefenen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil de procedure grondig onder de loep nemen. Dit meldt Trouw.

Uit recent onderzoek van onderzoeker Paul Herfs van de Universiteit Utrecht blijkt dat slechts 15 procent van de gevluchte artsen scholing volgt om ook in Nederland aan de slag te mogen. Volgens hem is het lage percentage niet te wijten aan de capaciteiten van de artsen, maar aan de procedure die zij moeten doorlopen in Nederland voordat ze scholing kunnen krijgen. Die procedure is te duur en problematisch, zegt Herfs. Om voor aanvullende scholing in aanmerking te komen, moeten niet-Europese artsen hun taalvaardigheid en medische kennis laten toetsen. Deze toetsen moeten ze echter grotendeels op eigen kracht voorbereiden. Daar gaat het vaak mis.

Dat taal- en medische kennis getoetst moet worden, staat buiten kijf, zegt Herfs. ‘Waar het om gaat is dat artsen een goede voorbereiding moeten krijgen op die procedure. Nederland krijgt ervaren artsen in de schoot geworpen. Maar door dit systeem verliezen we goed opgeleide mensen die we in de zorg zo hard nodig hebben.’

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat buitenlandse artsen geen onnodige barrieres moeten ondervinden om in Nederland te gaan werken. Daarom heeft zij aangekondigd de procedure grondig te evalueren.
Bron: Nieuwsbank.nl/Johannes Wier

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen