Een studie in het New England Journal of Medicine bevestigt dat universele dekolonisatie van ic-patiënten voor 44% minder bloedstroominfecties zorgt

Array

ICDe verwerving van ziekteverwekkers door patiënten werd verminderd door gebruik van met chloorhexidinegluconaat geïmpregneerde doekjes van Baggerman (20 mg/ml) en intranasale mupirocinezalf
Uit het grootste onderzoek tot nog toe voor preventie van besmetting – de Randomized Evaluation of Decolonization Versus Universal Clearance to Eliminate (REDUCE) MRSA (Willekeurige evaluatie van dekolonisatie tegenover universele verwijdering om MRSA te elimineren) – bleek dat toepassing van universele dekolonisatie klinische MRSA-culturen met 37 procent verminderde en bloedstroominfecties door allerlei ziekteverwekkers verminderde met 44 procent.

De studie omvatte bijna 75.000 patiënten en meer dan 280.000 patiëntdagen in 74 ic-eenheden voor volwassenen in 16 staten. De resultaten van de studie tonen aan dat gebruik van met chloorhexidine geïmpregneerde doekjes doeltreffend het aantal ziekteverwekkende bacteriën vermindert.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van Harvard, het Amerikaanse Ministerie van volksgezondheid en organisaties voor dienstverlening aan de bevolking, het Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ – Agentschap voor onderzoek naar gezondheidszorg en kwaliteit) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Centra voor controle en preventie van ziekten).

“Dergelijke besmettingen veroorzaken mogelijk ernstige complicaties voor de patiënt en kunnen vaak voorkomen worden. Deze resultaten zijn kritiek bij de evaluatie of andere – zowel gerichte als algemene – maatregelen doeltreffender zouden zijn. De universele benadering haalde duidelijk de bovenhand,” verklaart Dr. Robert Weinstein, medeauteur van de studie, professor geneeskunde aan de Rush University en voorzitter van de afdeling geneeskunde van John H. Stroger, Jr. Hospital, Chicago, Illinois, VSA.

“Deze gecontroleerd willekeurige studie werd uitgevoerd in verschillende centra en beoordeeld door collega’s, en de publicatie ervan in een befaamd tijdschrift levert effectief bewijs voor de implementatie van een algemeen protocol voor preventie van besmetting. De resultaten van deze door de CDC-gesponsorde studie met verschillende auteurs, benadrukken onze inspanningen om producten van topkwaliteit te leveren aan ziekenhuizen in Europa. We beogen om eenvoudige oplossingen aan te reiken die tot uitzonderlijke resultaten leiden,” zegt Matthew Ross, vicepresident International Business bij Sage Products LLC.

Besmettingspreventie vormt een essentieel onderdeel van de moderne gezondheidszorg. 1 tot 2% van de mensen dragen MRSA op hun huid of in hun neus. Wanneer deze patiënten worden opgenomen in een ziekenhuis, kan MRSA hun bloedstroom binnendringen tijdens invasieve procedures of zich verspreiden naar andere patiënten via de handen van de zorgverleners. Het is bovendien belangrijk om te onthouden dat universele dekolonisatie alle bloedstroominfecties vermindert, niet alleen MRSA.

U vindt meer informatie over Sage Products LLC op www.sageproductsglobal.com.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen