Medische dossiers niet voldoende afgeschermd

Array

privacy-1-300x278De privacy van patienten is niet voldoende beschermd in zorginstellingen. Dit concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) op basis van onderzoek bij negen ziekenhuizen, ggz-instellingen en huisartsenposten. Die instellingen gaan onzorgvuldig om met de medische gegevens van hun patienten en overtreden zo de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Medewerkers van een zorginstelling mogen alleen dan toegang krijgen tot patientgegevens als zij een behandelrelatie met de betreffende patient hebben of als de toegang noodzakelijk is voor de beheersmatige afwikkeling van de behandeling. Het CBP gaat er op basis van het onderzoek, nieuwe signalen en gesprekken met koepelorganisaties van uit dat de aangetroffen situatie op grote schaal voorkomt in de zorgsector.

De instellingen geven verschillende redenen op waarom zij niet altijd handelen in overeenstemming met de Wbp: privacy bijt patientveiligheid, medewerkers hebben toch geheimhoudingsplicht, verouderde technologie, geen geld om nieuw electronisch patientendossier aan te schaffen en te weinig menskracht om bij te houden wie welk dossier bekijkt. Het CBP vindt dit geen valide redenen. Bij het eerste argument (privacy gaat ten kosten van veiligheid) wijst het college op instellingen waarbij beide goed samengaan.

Bron: Nieuwsbank.nl/Medisch Contact en het CBP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen