Grote verschillen in zorggebruik medewerkers van zorginstellingen

Array

fysiotherapieMedewerkers van zorginstellingen hebben meer behoefte aan fysiotherapie en psychische zorg. Afhankelijk van de branche en de zorginstelling waarin men werkt zijn de verschillen in gebruik groot. Ook is er een relatie aangetoond tussen hoger zorggebruik fysiotherapie en hoger verzuim. Het terugdringen van arbeidsrelevant zorggebruik en verzuim levert zorginstellingen en haar medewerkers jaarlijks een interessante besparing op. Dit blijkt uit het Jaarrapport Zorggebruik 2012, een onderzoek van Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Resultaten onderzoek
Ruim een vijfde van de werkende Nederlanders (22,8%) bezoekt tenminste één keer per jaar een fysiotherapeut. In de zorg ligt dit percentage ruim anderhalf maal zo hoog: 36 procent van de zorgmedewerkers maakte in 2012 gebruik van fysiotherapie. Afhankelijk van de zorginstelling varieert dit percentage van minder dan 20% tot meer dan 60%. Het verschil in zorgkosten voor fysiotherapie per 1.000 medewerkers tussen de beste en slechtste zorginstelling varieert van € 80.000,- tot ruim € 250.000,-. Ook voor psychische zorg zijn er verschillen. Deze zorg wordt vaker gebruikt door medewerkers in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en Gehandicaptenzorg (GHZ). Binnen de GGZ branche variëren de jaarlijkse kosten voor psychische zorg van € 30.000,- tot € 150.000,- per 1000 medewerkers. Er bestaan dus grote verschillen tussen de diverse branches én op instellingsniveau binnen branches.

Relatie zorggebruik, verzuim en premieverlaging
Het onderzoek toont een relatie aan tussen zorggebruik en ziekteverzuim. Bij instellingen met een hoger gebruik van fysiotherapie is het ziekteverzuim ook hoger.Dat maakt dat werkgevers en werknemers ook een gezamenlijk financieel belang hebben. Bij vermindering van de fysieke belasting daalt het ziekteverzuim en de zorgverzekeringspremie. Een zorginstelling die met een sterk gezondheidsbeleid de behoefte aan zorg van de medewerkers weet te verminderen, is een aantrekkelijker werkgever met meer controle over de productiviteit door minder verzuim.

Zicht op verbeterpotentieel
Ongeveer één op de vier zorgmedewerkers is aangesloten bij de eigen collectieve IZZ Zorgverzekering, verenigd in Stichting IZZ. Met deze schaalgrootte beschikt Stichting IZZ over een uniek inzicht in het zorggebruik van zorgmedewerkers. Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam doet Stichting IZZ gericht onderzoek naar de beïnvloedbare factoren van het gebruik van fysiotherapie en psychische zorg in de zorgsector. Hierdoor ontstaat zicht op het verbeterpotentieel van de zorgsector, de verschillende branches en individuele zorginstellingen. Met werkgevers en werknemers in de zorg wordt gewerkt aan het verhogen van de gezondheid en inzetbaarheid en het verlagen van het zorggebruik.

Over Stichting IZZ
Stichting IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Het doel is zorgmedewerkers een op de specifieke gezondheidsrisico’s van het werken in de zorg afgestemde zorgverzekering te bieden en een bijdrage te leveren aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers. Stichting IZZ is opdrachtgever voor de IZZ Zorgverzekering; een zorgverzekering zonder winstoogmerk die is opgenomen in de belangrijkste zorg-cao’s. Het bestuur van Stichting IZZ bestaat uit vertegenwoordigers van aangesloten werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg. Aangesloten werkgeversorganisaties zijn NVZ, GGZ Nederland, VGN, Jeugdzorg Nederland en ActiZ. Aangesloten werknemersorganisaties zijn Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ.
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen