Zorglijn voor melanomen

Array

huidkankerMultidisciplinaire aanpak huidkanker in azM  / Maastricht UMC+ komt behandeling ten goede
Melanomen, huidtumoren die meestal ontstaan uit een moedervlek en die kunnen uitzaaien naar de rest van het lichaam, komen steeds vaker voor. Voor een optimale behandeling van melanomen is inzet en expertise van meerdere specialisten gewenst. Het azM / Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een zogenoemde melanomenzorglijn, waarin al die disciplines bij elkaar gebracht worden.

Binnen het melanoomteam van het azM  / Maastricht UMC+, een van de dertien landelijke melanoomcentra, werken dermatologen, chirurgen, medisch oncologen, radiotherapeuten, oogartsen,  pathologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, moleculair biologen en verpleegkundigen intensief met elkaar samen. Er is – kortom – een compleet team dat zich bezighoudt met melanomen en dat komt de behandeling zeer ten goede.

De dermatologen, medisch oncologen, chirurgen en radiotherapeuten (de vier kerndisciplines zeg maar) houden wekelijks simultaan spreekuur in het Oncologiecentrum van het azM / Maastricht UMC+, en dat is redelijk uniek.  Deze multidisciplinaire aanpak heeft als bijkomend voordeel voor de patiënt dat, indien nodig, afspraken met de specialisten van deze disciplines zoveel mogelijk aaneensluitend op één dag kunnen worden gemaakt, waardoor het aantal bezoeken aan het ziekenhuis beperkt kan blijven, en de behandeling sneller kan plaatsvinden.

Onderzoek
De specialisten van het Maastrichtse melanomenteam werken ook nauw  samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar het biologisch gedrag van huidtumoren.  Daarnaast wordt er – zoals op tal van plaatsen in de wereld – ook in het Maastricht UMC+ onderzoek verricht om bij huidkanker de kans op uitzaaien te minimaliseren en om nieuwe medicijnen voor uitgezaaide melanomen te ontwikkelen.

Dermatologe  dr. Monique Thissen  en medisch oncologe dr. Patricia Soetekouw  hebben wat dat betreft goed nieuws:  “Voor uitgezaaide huidkankers kan op dit moment met een aantal medicijnen al een duidelijke levensverlenging of verbetering van de levenskwaliteit worden behaald, maar we kunnen deze vormen van huidkanker meestal nog niet volledig genezen.  Maar we zijn met zijn allen hard op weg om dat straks wèl te kunnen.  We kunnen nog niet zeggen wanneer, maar het zal zeker zover komen.  Die voorspelling durven we wel aan.”

Controle van de huid
Tot het zover is, moet iedereen zijn eigen lichaam goed controleren op veranderingen van de huid en/of onderhuidse zwellingen. Moedervlekken die plotseling van kleur of van vorm veranderen, of die gaan bloeden, zijn een signaal om naar de dokter te gaan. Want hoe eerder een melanoom (of een andere vorm van huidkanker) wordt ontdekt, hoe groter de kans van succesvolle behandeling en volledige genezing.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen