KWF steunt wetswijziging SP verkoop tabak

Array

De SP heeft een wetswijziging ingediend om tabak alleen nog maar in speciaalzaken te verkopen en een vergunningenstelsel voor de verkoop van tabak in te voeren. KWF steunt dit initiatief van harte: als tabak niet meer overal verkocht kan worden, zullen kinderen naar verwachting minder snel beginnen met roken. Op termijn zullen daardoor ook minder mensen overlijden aan rokengerelateerde ziekten, zoals longkanker. Tabak zorgt er jaarlijks voor dat 23.000 Nederlanders direct of indirect vroegtijdig overlijden. Ruim 12.000 daarvan sterven aan de gevolgen van kanker. Deze epidemie kunnen we alleen maar stoppen door te voorkomen dat onze jeugd met roken begint.

Niets te zoeken in speciaalzaak
Tabak is een van de best verkrijgbare producten, ondanks de ziekmakende, verslavende en fatale gevolgen ervan. Voor KWF is het een doorn in het oog dat tabak naast medicijnen en snoep worden verkocht alsof het normale producten zijn. ‘Wij steunen dit voorstel van de SP dan ook van harte en hopen dat andere partijen dat ook zullen doen’, aldus Marsja Meijer, perswoordvoerder van KWF Kankerbestrijding. Immers, jongeren kopen hun sigaretten vooral in supermarkten en benzinestations. Meijer vervolgt: ‘tabak is geen normaal product en is op geen enkele manier te vergelijken met andere ongezonde producten zoals chips en frisdrank. Tabak doodt de helft van zijn gebruikers’. De verkoop van tabak alleen in speciaalzaken draagt bij aan het denormaliseren, het onthippen van roken.Niet meer van deze tijd

Dat roken niet meer van deze tijd is, wordt steeds duidelijker. Een aantal maatregelen dat dit onderschrijft is daarvoor al in gang gezet. De leeftijd waarop jongeren tabak mogen kopen gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook wordt de horeca volgend jaar weer volledig rookvrij. En in Europa worden maatregelen genomen om smaakjes aan tabak te verbieden en om grote fotowaarschuwingen op pakjes te plaatsen. Eerder dit jaar bood KWF Kankerbestrijding samen met haar partners van de Alliantie Nederland Rookvrij! een rapport aan de Tweede Kamer aan waarin werd gepleit voor een wettelijke maatregel om de verkoop van tabak aan te pakken.     KWF Kankerbestrijding is partner in de Alliantie Nederland Rookvrij!, een actief netwerk waarin partijen zich gezamenlijk hard maken voor een rookvrij Nederland waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik.
Amendement van SP kamerlid Van Gerven 18 juli 2013.
n Factsheet jongeren over 2012 van STIVORO.
n Bekijk hier een video over een KWF-onderzoek naar het terugdringen van de tabakverkoop.
n Download een infographic over verkooppunten van tabak.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen