MSD introduceert nieuwe app voor patiënt met chemotherapie

Array

Ook nieuwe website www.misselijkheidenbraken.nl
MSD heeft een nieuwe app ontwikkeld voor patiënten die chemotherapie moeten ondergaan. Met de app ‘Hoe voelt de chemo?’ kunnen patiënten eenvoudig een dagboek bijhouden over hoe zij zich voelen tijdens chemotherapie. De informatie uit zo’n dagboek kan van groot belang zijn voor artsen en oncologisch verpleegkundigen, om de behandeling optimaal in te kunnen stellen. De app is te downloaden op IPhone, IPad en android-telefoons en -tablets.

Het bijhouden van het dagboekje is heel eenvoudig. Je selecteert een type chemokuur, waarna je per dag een aantal korte vragen kunt invullen. Bijvoorbeeld door op vragen zoals ‘hoe voelde je je vandaag’ of ‘was je vandaag misselijk’ met een balkje van groen naar rood te schuiven, tot het punt dat overeenkomt met je gevoel. Ja/nee-vragen zoals ‘moest je vandaag braken’ of ‘had je ergens pijn’ beantwoord je door het bekende smartphone-schuifje op ‘aan’ of ‘uit’ te zetten.
 

Kankerpatiënten hebben vaak de nodige vooroordelen over wat chemotherapie voor hen betekent. Velen herinneren zich nog de zware ervaringen van oudere familieleden vóórdat nieuwere vormen van chemotherapie werden geïntroduceerd. Ondanks de verbeteringen in de zorg voor kanker denken veel mensen nog steeds dat alle patiënten met chemotherapie last krijgen van moeilijk te behandelen misselijkheid en braken. 

 
8 op de 10 mensen krijgen in mindere of meerdere mate last van misselijkheid en 6 op de 10 mensen van braken na vooral intensieve chemotherapie. Bepaalde risicofactoren vergroten de kans op misselijkheid en braken. Deze factoren zijn de soort chemotherapie, de dosis ervan en persoonlijke risicofactoren zoals vrouwelijk geslacht, leeftijd onder de 50 jaar, minder dan 1 glas alcohol per dag en eerdere misselijkheid of braken tijdens of na chemotherapiekuur. Ook eerdere wagen- of zeeziekte of ochtendmisselijkheid gedurende een zwangerschap en angst of spanning kan van invloed zijn. Als je 1 of meer risicofactoren voor misselijkheid en braken hebt, kan het zinvol zijn om dit met de arts te bespreken; hij of zij kan de mogelijkheden voor het gebruik van preventieve middelen toelichten.
 
Met behulp van de app zijn bijwerkingen veel beter in kaart te brengen. Het bijhouden is eenvoudig en kost nauwelijks tijd, je kunt rapportages maken en resultaten ook direct mailen naar je arts of verpleegkundige, ter voorbereiding op een volgend gesprek.
 
 
MSD heeft bovendien een nieuwe website ontwikkeld voor patiënten die last hebben van misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie. Deze site, www.misselijkheidenbraken.nl, is ontwikkeld om een dialoog tussen patiënten en oncologiespecialisten te stimuleren over het voorkómen van misselijkheid en braken bij chemotherapie. De website laat ook zien wat patiënten zelf kunnen doen om hun klachten bespreekbaar te maken en de best mogelijke behandeling te krijgen om misselijkheid en braken te voorkomen.
 
Over MSD
Het MSD van vandaag is wereldleider op het gebied van gezondheidszorg en werkt mee aan een gezonde wereld. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten bieden we innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot de gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. MSD is onderdeel van Merck & Co., Inc., waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten. In Nederland heeft MSD vestigingen  in Haarlem, Oss en Boxmeer. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.
 
 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen