Leijten: ‘Sterfgeval in zorginstelling mag geen doofpotaffaire worden’

Array

SP-Kamerlid Renske Leijten is geschokt door het overlijden van een vrouw met een verstandelijke beperking in een isoleercel van de zorginstelling NOVO in Onnen. ‘Het is al erg genoeg dat zoiets gebeurt, maar dat NOVO en de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zaak in de doofpot willen stoppen is kwalijk’, aldus Leijten. Zij heeft direct na de eerste berichten in juni Kamervragen gesteld aan de minister. Hoe kan het dat de inspectie anderhalf jaar wegkijkt? En komt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar dit afschuwelijke overlijden, zijn slechts enkele vragen die Leijten heeft gesteld. De vragen zijn nog steeds niet beantwoord, tot grote onvrede van Leijten.

LeijtenDe NOS besteedde aandacht aan het overlijden van de vrouw in de zorginstelling. NOVO stapte te vergeefs naar de rechter om uitzending te voorkomen. ‘De zaak stinkt al vanaf het begin,’ zegt Leijten. ‘De Inspectie leek pas in actie te komen nadat radioprogramma Argos er aandacht aan besteedde. Ik heb al in juni Kamervragen gesteld, maar de minister heeft nog steeds niet geantwoord.’ De locatie waar de vrouw is overleden is inmiddels gesloten.

Leijten vreest dat het vaker voorkomt dat mensen met een verstandelijke beperking niet deskundig worden gefixeerd en daardoor letsel oplopen. Leijten: ‘Er mag geen sprake zijn van rechtsongelijkheid. Het plaatsen van mensen in een isoleer of het vastbinden van mensen mag alleen in uiterste gevallen gebeuren. Daarbij mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen mensen met of zonder een verstandelijke beperking.’

Lees hier de Kamervragen van Renske Leijten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen