EPD draait uit op fiasco, burger heeft geen vertrouwen

Array

Het elektronisch patiënten dossier (EPD) blijft teleurstellende resultaten boeken. Het EPD geeft nog slechts toegang tot één miljoen patiëntgegevens Daarmee lijkt het elektronisch patiëntendossier een fiasco te worden, dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de vereniging die het EPD landelijk invoert en het aantal aanmeldingen bijhoudt. VZVZ had gehoopt in 2013 acht miljoen aanmeldingen te krijgen. Vanaf 1 januari kan iedere patiënt toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar medische gegevens. In 2011 werd het landelijk EPD nog unaniem door de Eerste Kamer weggestemd omdat er zorgen zijn over de privacyschending en de veiligheid van het ict-systeem. Mensen doen niet meer aan het EPD omdat niet duidelijk is of er geen van misbruik kan worden gemaakt door inbraak in het systeem door hackers of door de Patriot Act. Ook is er nog steeds een gevaar van schending van privacy doordat mensen die niet bevoegd zijn, toch in het systeem kunnen zoals bijvoorbeeld bedrijfsartsen. privacy-1Ook werkgevers, verzekeringsmaatschappijen en hypotheekverstrekkers zijn niet bevoegd gegevens van patiënten in te zien. Toch is op dit moment niet goed geregeld maar hoe dat 100% te kunnen garanderen.  Daarnaast is niet duidelijk wie is de eigenaar van het EPD? Hoe zijn de bewaartermijnen vastgesteld? En patiënten hebben geen mogelijkheid om onjuistheden te veranderen. Er kan sprake zijn van een wijziging in hun situatie die niet direct wordt doorgegeven. Er is n.l. geen persoonlijk contact met de patiënt die op de rem kan trappen. Het is dus een heel duur systeem wat zijn doel voorbij lijkt te schieten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen