Onbegrip en vermoeidheid knelpunten op werk

Array

onbegripHeel veel mensen met reuma vertellen op het werk dat ze een vorm van reuma hebben. Toch toont de werkgever niet altijd het begrip dat nodig is. Mensen met reuma vinden het dan ook moeilijk om knelpunten of belemmeringen aan te geven. Vooral vermoeidheid is een probleem. Dit alles blijkt uit
het tweede onderzoek onder deelnemers van het Reumafonds Panel. Met de resultaten is het Reumafonds naar de politiek gestapt.

Een opvallend eerste resultaat uit deze enquete is dat mensen met reuma erg open over zijn op het werk. Maar liefst 90% van de mensen die meededen aan de enquete, heeft de werkgever verteld dat ze reuma hebben. Toch ervaren ze op het werk vaak onbegrip. Hierdoor geeft een derde van hen niet altijd knelpunten aan. Een krappe 40% vindt het lastig om ze te bespreken.

Vermoeidheid belangrijkste probleem
Ongeveer vier op de tien mensen met reuma ervaart belemmeringen en knelpunten in het werk. Snel vermoeid zijn is veruit het belangrijkste probleem: bijna 90 procent geeft dit aan. Een ander knelpunt zijn te lange werkdagen. Dit geldt voor 40 procent van de mensen die belemmeringen ervaren.
Daarnaast is het moeilijk om een andere baan te vinden: niet altijd zijn dezelfde arbeidsvoorwaarden haalbaar en mensen durven soms ook gewoon geen overstap te maken.

Steun houdt mensen aan het werk
Steun van de directie, van leidinggevenden en collega’s is voor veel mensen van groot belang om aan het werk te blijven. Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquete geeft dit aan. Veel mensen (42 procent) willen hun werkuren graag flexibeler kunnen indelen. De grilligheid van de ziekte vraagt hierom. Op dit punt lijkt er vaak een groot verschil te bestaan tussen wat mensen nodig hebben en wat de werkgever biedt. De steun op het werk blijkt zich vaak te beperken tot praktische zaken zoals een aangepaste stoel of muis en andere hulpmiddelen.

Naar de politiek
Met de onderzoeksresultaten in de hand is het Reumafonds gaan praten met Kamerleden en ambtenaren van verschillende ministeries. De afdeling Patientenbelangen blijft de zorgen van werknemers aan de orde stellen.
Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen