Zorgmijding niet toegenomen door verhoging eigen risico

Array

De meeste mensen die in de eerste helft van 2013 zorg hebben gemeden vanwege de hoogte van het eigen risico in de zorgverzekering, deden dat ook al in 2012. Onderzoeksbureau Panteia concludeert dat uit onderzoek in de gemeente Tilburg. De PvdA-fractie sprak in de Tilburgse gemeenteraad haar zorgen uit omdat zij signalen had ontvangen dat huisartsen bezoekersaantallen zagen teruglopen. Mogelijk leidde het verhoogde verplichte eigen risico er toe dat inwoners minder snel een beroep doen op medisch noodzakelijke zorg. Voor de Tilburgse gemeenteraad waren de signalen aanleiding om meer zicht te willen krijgen in de omvang van het aantal zorgmijders in de gemeente en de invloed die het eigen risico op zorgmijding heeft.

krijg geef geldZorgmijding meestal ingegeven door niet-financiële motieven
Uit het onderzoek van Panteia blijkt dat vrijwel alle Tilburgse burgers (95%) op de hoogte zijn van het bestaan van een verplicht eigen risico in de zorg. Sinds begin 2013 heeft 15 procent van de Tilburgers van 18 jaar en ouder ondanks gezondheidsklachten geen gebruik gemaakt van zorg. In veel gevallen gaat het hierbij om niet-financiële motieven: de klachten zijn meestal niet zo erg, men wil het eerst even aankijken. In de eerste helft van 2013 heeft 4% van de Tilburgers zorg gemeden vanwege financiële motieven, slechts 2% van de Tilburgers geeft aan dit te doen vanwege het eigen risico. Het gaat hier om circa 4.000 Tilburgers van 18 jaar en ouder per jaar. De meeste Tilburgers die in de eerste helft van 2013 zorg hebben gemeden vanwege het eigen risico deden dat ook al in 2012.

Geen sterke daling in huisartsenbezoek geconstateerd
Bijna een derde van de Tilburgers denkt dat een bezoek aan de huisarts onder het eigen risico valt of geeft aan niet te weten of dit het geval is. Dit leidt echter niet tot een grote daling in het bezoek aan huisartsen. Van de huisartsassistenten denkt 8% dat het bezoek aan de praktijk sinds begin 2013 is afgenomen, 89% herkent die ontwikkeling niet. Van de 11 deelnemende huisartsen in Tilburg zijn er 9 van mening dat het aantal patiënten dat geen gebruik maakt van een doorverwijzing naar de tweede lijn is toegenomen vanwege het eigen risico in de zorgverzekering. De meeste Tilburgse apotheken (8 van de 12) bevestigen dat zij de ervaring hebben dat sommige klanten de door de huisarts voorgeschreven medicatie niet ophalen of bij de kassa vanwege de kosten, alsnog besluiten om de medicijnen niet te kopen.

Gezinnen met laag inkomen meest kwetsbare groep
Zorgmijding vanwege de hoogte van het eigen risico blijkt het meest voor te komen onder (eenouder)gezinnen met kinderen. Deze groep zorgmijders kent relatief veel vrouwen tussen de 40-50 jaar met kinderen en een laag inkomen.

Aanbieding rapport aan Staatssecretaris
Op 27 augustus 2013 is het onderzoek aangeboden aan de Tilburgse gemeenteraad. In het uitvoeringsprogramma armoede 2014-2017 van de gemeente wordt het voorkomen van financiële problematiek als breder aandachtspunt meegenomen. Daarbij is (binnen het bestaande beleidskader armoede) aandacht voor twee groepen waarbinnen zorgmijding voorkomt, namelijk werkenden met een laag inkomen en (eenouder)gezinnen met kinderen. De Tilburgse wethouder Blaauwbroek, verantwoordelijk voor onder meer het armoedebeleid, heeft de raadscommissie Sociale Stijging toegezegd de Staatssecretaris van VWS op de hoogte te brengen van de uitkomsten van dit onderzoek en om aandacht te vragen voor de problematiek van zorgmijding.

Het volledige rapport is te lezen op onderstaande pagina:
http://panteia.nl/nl/projecten-en-publicaties/Overzicht-publicaties/765650094%20Eigen-risico-te-hoog

Bron: Panteia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen