KNMG verheugd vanwege behoud restitutiepolis

Array

zorgverzekeringDe minister van VWS ziet af van het plan uit het Regeerakkoord Rutte II om de restitutiepolis uit de basisverzekering te halen. De KNMG neemt met genoegen kennis van dit besluit, aangezien daarmee de vrije artsenkeuze is gewaarborgd.

Het kabinet veroorzaakte veel ophef met het voornemen om de restitutiepolis uit de basisverzekering te schrappen. Onder andere de KNMG wees de politiek erop dat de voorgenomen aanpassing van de Zorgverzekeringswet (Zvw) tot een inperking van de vrije artsenkeuze leidt, zonder dat dit bijdraagt aan een sterkere inkooprol van zorgverzekeraars.

In de zorgakkoorden die de sectoren medisch specialistische zorg en GGZ afgelopen zomer met de minister van VWS gesloten hebben, is vastgelegd dat de restitutiepolis gehandhaafd blijft. De afspraak is recent bevestigd in een Kamerbrief. De minister constateert dat de zorgverzekeraars hun inkooprol inmiddels steeds meer oppakken. En dat verzekerden die rol steeds meer aanvaarden. Dit blijkt volgens de minister onder andere uit het toenemend percentage afgesloten naturaverzekeringen.

Vergoedingsvrijheid

De behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van artikel 13 Zvw gaat wél door. Dit wetsvoorstel beoogt zorgverzekeraars sterkere mogelijkheden voor selectieve zorginkoop te geven, door zorgverzekeraars toe te staan geen vergoeding te geven voor de kosten van niet-gecontracteerde zorgverleners. De KNMG en de LHV hebben de Vaste Kamercommissie voor VWS aandachtspunten ten aanzien van dit voorstel aangereikt. De artsenfederatie KNMG volgt de behandeling van het wetsvoorstel nauwlettend. Wij waken voor een te grote marktmacht van zorgverzekeraars en aantasting van de vrije artsenkeuze.

Het is nu aan de minister van VWS om de nadere vragenronde van de Tweede Kamer schriftelijk te beantwoorden. De verdere parlementaire behandeling van het wetsvoorstel zal naar verwachting in de loop van het najaar plaatsvinden.
Bron:KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen