Koopkrachtverlies chronisch zieken veel groter dan gemiddeld
ArrayDe miljoenennota betekent slecht nieuws voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. Ze gaan er in 2014 vaak honderden euro’s meer op achteruit dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit de berekeningen die het Nibud heeft gemaakt in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG.
Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen. Zo levert een alleenstaande met een WIA-uitkering 10% in, 948 euro per jaar. Een paar met kinderen op het minimumloon gaat er 7% op achteruit, ruim 1800 euro netto. En een alleenstaande met een klein pensioen 8%, 1680 netto per jaar.
Chronisch zieken en gehandicapten met inkomens tot modaal gaan er over de hele linie vele procenten meer op achteruit dan de gemiddelde Nederlander. Het gemiddelde koopkrachtkrachtbeeld voor uitkeringsgerechtigden is -0,5%. Voor chronisch zieken in een uitkering varieert het tussen de -4 en -11%. Het gemiddelde koopkrachtbeeld voor ouderen is -1,5%. Voor chronisch zieke ouderen varieert het tussen de -2,5% en -8%.
Nieuw rapport
Het grote koopkrachtverlies is het gevolg van het afschaffen van meerdere compensatieregelingen voor chronisch zieken. Zoals de jaarlijkse Wtcg-tegemoetkoming, de compensatie voor het eigen risico van 99 euro per jaar en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten.
Vorige week presenteerden de CG-Raad en Platform VG al een Nibud-rapport waarin de inkomensgevolgen van het verdwijnen van de compensatieregelingen werden getoond. In het nieuwe rapport, over de koopkracht in 2014, zijn de inkomenseffecten vaak nog groter. Dit komt omdat ook algemene maatregelen – die iedereen treffen – zijn meegenomen. Vooral chronisch zieken met inkomens onder modaal worden getroffen door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen, met groot inkomensverlies tot gevolg.
Onverantwoord
De CG-Raad en Platform VG vinden deze koopkrachtontwikkeling onverantwoord. Mensen met een beperking kunnen door geldgebrek in een sociaal isolement raken of gaan afzien van zorg. De organisaties roepen het kabinet en de Kamer op om bij de Algemene Beschouwingen dit koopkrachtverlies ongedaan te maken.
Gemeenten
Het kabinet heeft in de miljoenennota wel 700 miljoen gereserveerd voor inkomensondersteuning door gemeenten. Maar gemeenten mogen dit geld vrij besteden binnen het sociale domein. De kans dat chronisch zieken via hun gemeenten voor het inkomensverlies worden gecompenseerd is klein, zeker voor de groep werkenden net boven bijstandsniveau.
De CG-Raad en Platform VG pleiten daarom voor het in stand houden van een landelijke compensatieregeling voor inkomens tot modaal met aanvullend gerichte inkomensondersteuning door gemeenten voor de laagste inkomens.
Nibud-rapport Koopkracht chronisch zieken 2014
Brandbrief CG-Raad, Platform VG, NPCF, Landelijk Platform GGz, Per Saldo