Weer toename mazelen

Array

In een aantal gemeenten met een lage vaccinatiegraad (onder 90 procent) komt op dit moment mazelen voor. Naar verwachting zal dit virus zich de komende tijd verder verspreiden in deze regio. Kinderen die een verhoogd risico hebben om met mazelen besmet te raken krijgen een extra vaccinatie tegen mazelen aangeboden. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed beschermd tegen mazelen dankzij vaccinatie of door het doormaken van de ziekte.

Uitbraak mazelen
Sinds eind mei komt in een aantal regio’s op dit moment mazelen voor. De epidemie verspreidt zich met name in gemeenten met een lage vaccinatiegraad (lager dan 90%). In deze regio wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte. Zij laten zich om religieuze redenen niet inenten. Omdat in deze gebieden relatief veel  kinderen niet beschermd zijn tegen mazelen, is het waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd hier verder verspreidt.

Eerder dit jaar waren er verschillende lokale uitbraken in Den Haag, de Alblasserwaard en het land van Heusden en Altena. Het RIVM heeft nauw overleg met de betrokken GGD’en. Artsen in de betreffende regio’s zijn geïnformeerd.

Overzicht meldingen
Onderstaand kaartje geeft een overzicht van de bevestigde patiënten in combinatie met de vaccinatiegraad per gemeente (klik op kaartje voor meer informatie op Nationale Atlas Volksgezondheid).

gem_mazelen_02102013_grijsrood_plusvacc

Laatste stand van zaken (mazelensurveillanceoverzicht)

Effect van vaccinatie
In Nederland is het aantal patiënten met mazelen en het aantal sterfgevallen spectaculair gedaald sinds de mazelenvaccinatie in 1976 werd opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze beschermt meer dan 95% van de ingeënte mensen. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken van tijd tot tijd nog mazelenepidemieën uit. De laatste uitbraak in Nederland vond plaats in 1999/2000. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen