Kanker kost EU 126 miljard euro

Array

Kanker heeft in 2009 de 27 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar 126 miljard euro gekost, aldus een studie van Britse onderzoekers. Van de 126 miljard ging 51 miljard (40%) naar gezondheidszorg. Van de kosten voor gezondheidszorg werd ongeveer een kwart besteed aan geneesmiddelen. De overige 60% van de totale kosten vloeien voort uit mantelzorg en verloren arbeidsproductiviteit. De totale kosten van kanker liggen in Nederland boven het Europese gemiddelde, terwijl de kosten voor geneesmiddelen juist opvallend onder het gemiddelde uitkomen.

Economische effecten geraamd
Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben voor het eerst geprobeerd de volledige economische kosten van kanker in de Europese Unie te becijferen. ‘Voor het kwantificeren van het economische effect van kanker in de EU is niet alleen een schatting nodig van de kosten voor de gezondheidszorg,’ schrijven de wetenschappers in het tijdschrift The Lancet, ‘maar ook een raming van de gemiste opbrengst door het niet kunnen werken (invaliditeit of vroegtijdig overlijden) en door mantelzorg door de naasten van de patiënten’.

Gemiddeld 102 euro per EU-inwoner
De onderzoekers becijferden dat kanker gemiddeld zo’n 102 euro kost per inwoner van de EU. Dat is minder dan de 255 dollar (188 euro) die kanker in de VS kost. De kosten varieerden enorm van 16 euro per inwoner in Bulgarije tot 184 euro per persoon in Luxemburg. In Nederland kost de oncologische zorg gemiddeld 130 euro per persoon.
Lancet_O_Economic_Burden_2

Bron: Lancet
Lage

Lage geneesmiddelenkosten Nederland
Van de 51 miljard euro aan gezondheidskosten wegen de ziekenhuisuitgaven met 28,4 miljard euro het zwaarst. Van de kosten voor gezondheidszorg werd ongeveer een kwart besteed aan geneesmiddelen. De overige 60% van de totale kosten vloeien voort uit mantelzorg en verloren arbeidsproductiviteit. De totale kosten van kanker liggen in Nederland boven het Europese gemiddelde, terwijl de kosten voor geneesmiddelen juist opvallend onder het gemiddelde uitkomen.

Kosten gerelateerd aan de behandeling van kanker in Nederland in 2009

Eerstelijnszorg172 miljoen euro
Ziekenhuis verplaatste zorg250 miljoen euro
Spoedeisende hulp13 miljoen euro
Ziekenhuiszorg1351 miljoen euro
Geneesmiddelen356 miljoen euro
Percentage van totale Nederlandse zorguitgaven3%

 

Voor een overzicht van de kosten per deelstaat in Europa, klik hier.

In het onderzoek is een vergelijking gemaakt voor de behandeling van de vier belangrijkste kankersoorten, namelijk borst- long-, prostaat- en darmkanker. Voor borst- long- en darmkanker geldt dat de totale kosten in Nederland hoger liggen dan het Europese gemiddelde. Daarbinnen wordt aan geneesmiddelen juist minder uitgegeven dan gemiddeld in Europa. Opvallend is dat de totale kosten van prostaatkanker in Nederland juist lager liggen dan het Europese gemiddelde.

Het onderzoek heeft betrekking op 2009. Dat is het meest recente jaar waarvoor volledige cijfers beschikbaar waren. In 2009 waren de NZa beleidsregels Dure en Weesgeneesmiddelen nog van kracht in Nederland, bedoeld om patiënten een gelijke toegang tot dure geneesmiddelen te garanderen. Deze beleidsregels hebben volgens de cijfers van dit onderzoek dus zeker niet geleid tot een zeer genereus voorschrijfbeleid, één van de vaak veronderstelde neveneffecten.

Meeste kosten liggen buiten gezondheidszorg
Het onderzoek heeft betrekking op 2009. Dat is het meest recente jaar waarvoor volledige cijfers beschikbaar waren. De onderzoekers baseerden zich op 150 uiteenlopende bronnen. Van de economische last van 126 miljard euro ligt 60 procent van de uitgaven buiten de gezondheidszorg door:

  • Voor bijna 43 miljard euro aan productiviteitsverlies door vroegtijdig overlijden.
  • Kosten van in totaal 83 miljoen dagen arbeidsongeschiktheid door ziekteverlof of de onmogelijkheid te werken, in de studie op 9,43 miljard euro geraamd.
  • Bijna drie miljard uren verzorging door vrienden en familie, geraamd op een bedrag van 23,2 miljard euro.

Het is het eerste onderzoek naar de kosten van kanker onder de 27 leden die de EU in 2009 telde. De onderzoekers baseerden zich op 150 uiteenlopende bronnen. Het onderzoek is bedoeld om beleidsmakers te ondersteunen bij het efficiënter investeren van publieke middelen.

Bron: Geneesmiddelendebat by Sanofi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen