CGS en RGS presenteren uitgangspunten voor nieuw toezichtmodel

Array

huisartsenopleidingHet toezicht op de kwaliteit van de opleidingen gaat veranderen. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) en het College Geneeskundige Specialismen (CGS) werken samen aan een nieuw toezichtmodel, dat aansluit bij het moderne opleiden en flexibel kan inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals zorgconcentratie. De uitgangspunten voor dit toezichtmodel staan beschreven in het strategiedocument ‘Van handhaven naar verbeteren’, dat CGS en RGS presenteerden tijdens de invitational ‘De toekomst van opleidingsvisitaties’.

Ted van Essen, voorzitter CGS: “Het belangrijkste uitgangspunt is: met het toezicht aansluiten op een goed intern kwaliteitsbeleid. Als een instelling haar kwaliteitscyclus op alle fronten goed heeft geregeld, dan zijn daardoor al een hele hoop zaken gedekt die je niet nog eens extra hoeft te toetsen. Die verandering kan tot grote efficiency leiden. Nu moet de Raad van Bestuur bijvoorbeeld bij elke audit of visitatie aanschuiven. Dat zijn er nogal wat. Ook de administratieve belasting roept onvrede op: voor al die verschillende audits en visitaties moeten vaak min of meer dezelfde gegevens worden verstrekt.”

Verbetercyclus
Een ombuiging van hoe het tot nu toe ging. Zo vat RGS-voorzitter Bas Schreuder de nieuwe uitgangspunten kort samen. “In de huidige situatie kunnen we niet goed vaststellen of de opleiding kwalitatief goed is en of artsen niet alleen bevoegd, maar ook bekwaam zijn. Daar hebben we onvoldoende zicht op. In het geval van herregistratie is het vooral een kwestie van ‘punten halen’. En bij het verlenen van erkenningen komt het grotendeels neer op afvinken. Bovendien is de opleidingsvisitatie maar een momentopname. Kort gezegd: het huidige toezicht is niet gericht op een verbetercyclus.”

Van Essen: “De uitdaging is natuurlijk: hoe kunnen we goed zicht krijgen op het interne kwaliteitsbeleid? En hoe kunnen we op basis daarvan een selectie maken voor de intensiteit van de opleidingsvisitatie? In instellingen waar de interne kwaliteitscyclus prima is geregeld zouden we misschien anders kunnen toetsen dan in instellingen waar dat niet zo is, waar het toezicht scherper moet zijn. Die vraagstukken spelen momenteel. Daar hebben we ook het veld bij nodig: wat vinden zij van deze gedachtegang, welke handvatten zijn er om zicht te krijgen op interne kwaliteitscycli en hoe kunnen we het nieuwe proces efficiënt inrichten? Die vragenstukken zijn ook besproken tijdens de invitational ‘De toekomst van opleidingsvisitaties’.”

Cultuuromslag
Schreuder: “Draagvlak krijgen voor deze vernieuwing is essentieel. Onze inschatting is dat de meeste betrokkenen de uitgangspunten wel zullen omarmen. Tegelijkertijd speelt misschien de vrees dat deze vernieuwing een hoop extra werk met zich meebrengt, terwijl dat met nadruk juist niet de insteek is. Het zal vooral een cultuuromslag betekenen; een kwaliteitscyclus vergt een andere manier van denken. ‘Doen we wat we hebben afgesproken? En doen we dat op de goede manier? Zo niet, hoe gaan we dat verbeteren?’. Kwaliteitsdenken moet gemeengoed worden en dat is wennen. Voor alle betrokkenen.”

Hoewel de rollen van RGS en CGS verschillen – CGS stelt de regels op, RGS toetst de uitvoering daarvan – trekken beide organen in deze vernieuwing samen op. Van Essen: “Juist bij een flinke ombuiging in denkrichting is het belangrijk om van het begin af aan dezelfde visie te hebben, zodat je niet later op problemen stuit.” Niet alleen de visie wordt gedeeld, ook de ambitie: “Ons streven is om deze vernieuwing voor het einde van onze voorzitterstermijn te realiseren. Dat wil zeggen: binnen nu en vier jaar.”

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen