Samenwerking om nieuwe tbc-medicijnen voor kinderen te ontwikkelen

Array

tbcKNCV Tuberculosefonds maakt zich sterk om de preventie, diagnose en behandeling van tuberculose onder kinderen te verbeteren en is daarom verheugd met de bijgaande aankondiging van TB Alliance (New York) en Svizera Europe (Almere) om samen te werken om nieuwe tbc-medicijnen voor kinderen te ontwikkelen. KNCV Tuberculosefonds vindt dat de bestrijding van tuberculose bij kinderen wereldwijd prioriteit moet krijgen, en tbc-bestrijding bij kinderen moet worden opgenomen in algemene gezondheidsprogramma’s voor kinderen.

Tuberculose staat wereldwijd in de top tien van doodsoorzaken onder kinderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen ieder jaar minstens een half miljoen baby’s en kinderen tuberculose en in 2011 overleden maar liefst 64.000 kinderen aan de ziekte. Kinderen lopen vooral kans op ernstige, vaak fatale of levenslang invaliderende vormen van tuberculose. Bovendien lopen hiv-besmette kinderen twintig- tot dertigmaal meer kans op tuberculose dan kinderen zonder hiv-besmetting.

Tuberculose bij kinderen is minder besmettelijk dan tuberculose bij volwassenen en heeft daarom lage prioriteit binnen landelijke gezondheidsprogramma’s. De diagnose tuberculose bij kinderen is vaak moeilijk te stellen maar nieuwe, verbeterde methoden komen nu snel beschikbaar. Ook is de ziekte bij kinderen goed te genezen. Er bestaan echter geen betaalbare, werkzame tbc-geneesmiddelen in kindvriendelijke, vloeibare vorm. De tabletten voor volwassenen zijn voor jonge kinderen veel te groot om door te slikken. Soms worden tabletten vermalen die voor volwassenen zijn bedoeld, waardoor kinderen een te lage of te hoge dosis binnenkrijgen.

Deze samenwerking van een organisatie gespecialiseerd in tbc-geneesmiddelenontwikkeling (TB Alliance) en een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in marketing en distributie aan arme landen (Svizera) is een belangrijke stap om hierin verbetering te brengen.

 

 

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is de belangrijkste organisatie die zich al ruim honderd jaar inzet voor het terugdringen van tuberculose in Nederland en in de wereld. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ongeveer negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven ongeveer 1,5 miljoen mensen. Onnodig, want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens. Kijk voor meer informatie op www.tuberculose.nl en www.stoptbc.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen