De voormalig Amerikaanse president Jimmy Carter en Pfizer vieren 15 jaar inzet om het publieke gezondheidsprobleem van blindmakende trachoma te beëindigen

derde wereldHonderden miljoenen hebben voordeel van de campagne om tegen 2020 de ziekte een halt toe te roepen
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter heeft op 5 november samen met Pfizer de 15e verjaardag van het International Trachoma Initiative (ITI) gevierd. Het ITI is een onafhankelijk, non-profit programma dat tot doel heeft om het volksgezondheidsprobleem van de blindmakende ziekte trachoma te beëindigen. Trachoma is een besmettelijke oogziekte (oogontsteking) en is in de armste regio’s van de wereld de belangrijkste oorzaak van blindheid en lijden. Pfizer heeft honderden miljoenen doses van het antibioticum Zithromax® (azithromycine) verschaft om bij te dragen aan de wereldwijde campagne om tegen 2012 blindmakende trachoma uit te roeien.

“De Pfizer donatie van Zithromax was van buitengewoon belang voor het onder controle brengen van trachoma en de Carter Center was blij om in landen waar trachoma op grote schaal voorkomt op te kunnen schalen om zo het geneesmiddel in de dorpen te krijgen en om aan de wereld te bewijzen dat blindmakende trachoma gestopt kan worden”, aldus Jimmy Carter tijdens een viering met partners, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en medewerkers van Pfizer op het hoofdkantoor van het bedrijf in Manhattan.

Carter, de oprichter van The Carter Center en een pionier op het gebied van activiteiten rond het uitroeien en elimineren van ziekten, voegde nog toe dat, “De voortgang en het succes van de trachomacampagne iets is waar elke Pfizer collega trots op kan zijn. Door de 15-jarige samenwerking zullen miljoenen mensen wereldwijd gespaard blijven van onrecht, vernedering en pijnlijke wimpers als gevolg van het wrijven in en beschadigen van hun ogen”.

Pfizer heeft via het ITI tot op heden meer dan 340 miljoen doses van het antibioticum gedoneerd om trachoma te voorkomen en behandelen ter ondersteuning van het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geleide ‘Global Alliance for the Elimination of Trachoma by the year 2020’.
Het ITI heeft sinds 1998 in 28 landen in Afrika en Azië de distributie van het antibioticum georganiseerd, aldus Dr. Mark Rosenberg, interim director van het ITI. “Onder tientallen miljoenen mensen in armere landen, voornamelijk vrouwen en kinderen, veroorzaakt trachoma buitengewoon menselijk lijden en economische verwoesting. Het kan worden voorkomen, behandeld en uitgeroeid”.
Begin 1900 kwam trachoma voor in New York, waar Pfizer is gevestigd, en in Carter’s geboortestad Plains, GA. Trachoma, de belangrijkste oorzaak van besmettelijke blindheid, is in de Verenigde Staten in de jaren ’70 uitgeroeid. Vandaag de dag komt trachoma nog steeds voor in ’s werelds meest geïsoleerde en achtergestelde gemeenschappen. Wereldwijd hebben 320 miljoen mensen het risico om trachoma op te lopen, terwijl 7 miljoen mensen lijden aan het gevorderde, blindmakende stadium van de ziekte.
Als trachoma jarenlang onbehandeld blijft, keren de oogleden naar binnen en schrapen de wimpers bij iedere keer knipperen ondragelijk langs het hoornvlies wat leidt tot gezichtsverlies. Vrouwen en kinderen lijden het meest onder trachoma. De ziekte zorgt ervoor dat iedere 15 minuten een persoon blind wordt.
Op 10 november wordt naar verwachting de 100 miljoenste, door het Carter Center ondersteunde, dosering Zithromax gedistribueerd in de Amhara regio in Ethiopië. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke bijeenkomst met de Ethiopische overheid, Pfizer, ITI, de Lions Clubs International Foundation and Lions of Ethiopia en andere partners. De Amhara regio wordt beschouwd als het gebied waar – meer dan waar ter wereld dan ook – trachoma welig tiert en gezamenlijk werken de partners actief om aan te tonen dat blindmakende trachoma ook in een land waar trachoma op grote schaal voorkomt bestreden kan worden.
The Carter Centre heeft ondertussen al samen met het Ministerie van Gezondheid en andere partners in Ethiopië geholpen om aan te tonen dat op de gemeenschap gerichte infrastructuren ter voorkoming van trachoma miljoenen mensen kan mobiliseren om behandeling te aanvaarden en hen tot een gedragsverandering om hun leven te verbeteren kan aanzetten. Dit zelfs in afgelegen gebieden waar er beperkte toegang is tot basale medische zorg, water en sanitair.
De internationale trachoma campagne maakt gebruik van de SAFE-strategie, goedgekeurd door de WHO, om trachoma te voorkomen en te behandelen. SAFE staat voor: Surgery to prevent blindness (chirurgie om blindheid te voorkomen), Antibiotics to treat active infections (antibiotica om actieve infecties te behandelen), Facial cleanliness (verzorging van het gezicht) en Environmental improvements (verbetering van de leefomgeving) zoals openbare toiletten ter voorkoming van broedplaatsen van vliegen die de ziekte helpen verspreiden.
Met behulp van deze interventies zijn Ghana, Marokko, Vietnam, Iran en Gambia allemaal enorm succesvol geweest in de strijd tegen deze slopende infectie. Mali, Niger en Soedan zijn op de weg om tegen 2015 significante slagen te maken in hun strijd tegen blindmakende trachoma.