Wereldaidsdag: grensoverschrijdende preventie noodzakelijk tegen hiv-epidemie

Array

aids-hivCoördinatie van onderzoek en preventie met buurlanden cruciaal volgens nieuwe studie
Reislustige mannen die seks hebben met mannen (MSM) nemen vaker seksuele risico’s  dan homomannen die niet seksueel actief zijn in het buitenland. Het vermoeden dat mobiliteit tussen grote steden zoals Amsterdam, Brussel en Parijs een mogelijke factor is in de verspreiding van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) bestond al. Een studie onder MSM in België bewijst nu voor het eerst dat dit inderdaad het geval is. Dit vraagt om aanpassingen in hiv- en soa-preventie, momenteel voornamelijk een nationale en regionale aangelegenheid.

Wim Vanden Berghe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen onderzocht of Belgische MSM de afgelopen 12 maanden seks hadden in het buitenland. Hij bracht dit gegeven in verband met hun seksueel gedrag, hiv-status en aanwezigheid van andere soa’s.

Zijn studie toont aan dat reizende mannen die de afgelopen 12 maanden hiv-positief bevonden werden vaker onbeschermde anale seks in het buitenland hadden, meer drugs gebruikten en vaker besmet waren met andere soa’s. Dit wijst er op dat seksuele mobiliteit mogelijk heeft bijgedragen aan recente hiv-infecties onder Europese MSM.

Daarnaast bevestigt het onderzoek dat sommige hiv-positieve MSM op zoek gaan naar partners die ook positief zijn voor seks zonder condoom. Deze alternatieve preventiestrategie, die MSM binnen specifieke netwerken toepassen om risico’s te beperken, beschermt hen onvoldoende tegen andere soa’s. Terugkerende epidemieën binnen de hiv-positieve MSM-gemeenschap, zoals recentelijk van hepatitis c, tonen dit aan.

De bevindingen pleiten voor een betere coördinatie van onderzoek en preventie tussen Europese landen.

“Het is tijd om de preventiegrenzen op te heffen. Gegevens over seksueel gedrag en de ontwikkeling van  hiv en soa-epidemieën zouden net zo snel als de mobiele homogemeenschap van de ene Europese stad naar de andere moeten reizen. Preventieboodschappen, in bijvoorbeeld Parijs  en Brussel, moeten beter op elkaar afgestemd worden, want het publiek is deels hetzelfde,” aldus Wim Vanden Berghe.

Deze boodschap is van belang in de context van het nationale hiv-plan dat recent met applaus ontvangen werd. Het plan bestaat uit 58 actiepunten om het aantal hiv-besmettingen terug te dringen. Het werd internationaal geprezen voor zijn brede draagvlak, aandacht voor stigmatisatie en mensenrechten.

Vanden Berghe gebruikte een sample van 3982 in België wonende mannen uit de European MSM Internet survey. Zijn onderzoek verscheen in het vakblad BMC Public Health. Op 14 november kreeg Vanden Berghe een doctoraatstitel aan de Universiteit van Maastricht voor zijn onderzoek aan het ITG naar gezondheid onder seksuele minderheden in België.

Meer informatie
·         De studie ‘International mobility, sexual behaviour and HIV-related characteristics of men who have sex with men residing in Belgium’: http://www.biomedcentral.com/1471-2458/13/968

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen