650 FTE verdwijnt bij Caryen

Array

careynCareyn stelt reorganisatieplan en Addendum Sociaal Plan vast
Bij zorgorganisatie Careyn verdwijnen 650 voltijdsbanen als gevolg van een reorganisatie. Dat komt neer op duizend banen, omdat veel medewerkers parttime werken. Hoeveel gedwongen ontslagen er vallen, is niet duidelijk.Careyn wil 25 miljoen euro bezuinigen. De reorganisatie zal vooral werknemers van de verpleeg- en verzorgingshuizen treffen. Volgens de zorgorganisatie is de bezuiniging noodzakelijk omdat er steeds minder geld binnenkomt van de overheid.

De Raad van Bestuur van Careyn heeft vorige week na afstemming met het managementteam de reorganisatieplannen en het bijbehorende Addendum Sociaal Plan vastgesteld. De hervorming van de langdurige zorg en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan, hebben ingrijpende consequenties voor de zorgorganisatie. In totaal moet Careyn bijna 25 miljoen euro bezuinigen.

De plannen hebben een positief advies van de centrale ondernemingsraad en de bedrijfsondernemingsraden gekregen. De Centrale Cliëntenraad (CCR) brengt op 17 december advies uit over de voorgenomen sluiting van de verzorgingshuislocaties. Dat betekent dat de Raad van Bestuur hierover nog geen formeel besluit kan nemen. Gelet op de forse inkomstendaling als gevolg van het overheidsbeleid, mag de Raad van Bestuur van de CCR wel doorgaan met de maatregelen om de bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe situatie met minder inkomsten.

Addendum: grenzen bereikt

Om de personele gevolgen van de bezuinigingen op de zorg in 2014 op te vangen, is een Addendum op het Sociaal Plan gemaakt. Careyn heeft hierover geruime tijd intensief onderhandeld met de vakbonden. De partijen respecteren elkaars standpunt, maar zijn er niet gezamenlijk uit gekomen. De overheidsbezuinigingen plus de noodzaak om te investeren in vernieuwing van de zorg, beperken de financiële ruimte voor een sociaal plan. Met de afspraken van het Addendum zijn de grenzen van de mogelijkheden bereikt. Careyn wil vanuit goed werkgeverschap het maximale doen wat mogelijk is. Daarom kiest Careyn ervoor om ondanks de eenzijdige vaststelling van het Addendum geen wijzigingen aan te brengen in het met de vakbonden besproken eindbod.
De belangrijkste afspraken zijn:

  • inkomensgarantie van 12 maanden,
  • outplacementbegeleiding naar nieuw werk, ongeacht de duur van de begeleiding,
  • bevriezing van het salaris bij plaatsing op een functie 1 FWG-schaal lager dan de persoonlijke schaal.

Afbouw verzorgingshuiszorg
Voor alle bedrijven en bedrijfsonderdelen van Careyn is onderzocht wat de gevolgen zijn en hoe deze kunnen worden opgevangen. Voor Wonen met Zorg, het bedrijf dat de 13 verzorgings- en verpleeghuizen van Careyn onder zijn hoede heeft, gaat het om een besparing van circa 14 miljoen euro. Het afbouwen van de verzorgingshuiszorg past in de visie van het kabinet Rutte II op de vernieuwing van de zorg. De bedoeling is dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en regie houden op de inrichting van hun leven. Zo nodig reiken mantelzorgers en vrijwilligers de helpende hand. Zorgprofessionals komen pas in beeld als het echt niet anders kan.

Careyn deelt deze visie en geeft er al geruime tijd vorm aan door de invoering van Het Dorp, een aanpak waarbij zelfsturende teams zorg en welzijn samen met andere partijen in de wijk organiseren. Met ingang van 2014 worden geen nieuwe indicaties meer afgegeven voor verzorgingshuiszorg. Daardoor kunnen geen nieuwe bewoners worden opgenomen in de verzorgingshuislocaties.

In beginsel zijn er drie mogelijkheden om op de afname van de instroom van nieuwe bewoners te anticiperen: aanwenden van de locatie voor verpleeghuiszorg, verbouwen van de locatie naar scheiden van wonen en zorg, waarbij cliënten de woonruimte huren en extramurale zorg van Zorg Thuis ontvangen en tenslotte sluiting. De keuze hangt af van de plaatselijke omstandigheden, de samenstelling van de populatie en de staat van het pand.
Careyn probeert de extramuralisering mogelijk te maken door het bieden van toekomstbestendige vormen van zorg, zoals goede zorg en verpleging thuis en de bouw van zogeheten ‘Harten’, centra voor zorg (waaronder verpleeghuiszorg) en welzijn in de wijk, zo mogelijk gecombineerd met levensloopbestendige woningen waar zorg thuis geboden kan worden.

Verpleeghuiszorg: tering naar de nering zetten
Voor de verpleeghuiszorg (ZZP 5 t/m 10) wordt in 2014 voornamelijk het tarief gekort. Daarom moeten de verpleeghuizen de kosten en opbrengsten in balans brengen. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg minimaal gelijk blijft, waar mogelijk zelfs wordt verbeterd. Om de bedrijfsvoering efficiënter te organiseren worden facilitaire zaken zoals schoonmaak en technisch onderhoud slimmer georganiseerd en zo veel mogelijk uitbesteed.

Dagactiviteiten: regierol

Ook de dagactiviteitencentra hebben te maken met veranderingen en kortingen op de financiering. De nieuwe setting vraagt om andere competenties van medewerkers. Het gaat dan om welzijnsmedewerkers die in staat zijn tot verbinden in de wijk en het opbouwen van relevante netwerken, in samenhang met Zorg Thuis en Maatschappelijke Dienstverlening. Anders dan de traditionele activiteitenbegeleider neemt de welzijnswerker de uitvoering niet zelf ter hand, maar heeft hij vooral een regisserende en waar nodig een vernieuwende rol bij het neerzetten van een integraal aanbod.

Zorg Thuis: minder overhead
Ook Zorg Thuis heeft te maken met lagere productieafspraken met de zorgkantoren in 2014 als gevolg van de uitwerking van het regeringsbeleid. De kortingen worden grotendeels opgevangen door beperking van de overhead en het verminderen van de inzet van uitzendkrachten.

Maatschappelijke Dienstverlening heeft in oktober 2013 een eerste reorganisatie uitgevoerd, waarbij het management fors is teruggebracht. In 2014 volgt een nieuw plan om de formatie in het primair proces af te stemmen met de lagere productieafspraken met zorgkantoren en gemeenten. Daarmee moet de bedrijfsvoering op orde zijn.

Careyn heeft zorginstellingen in het midden en westen van het land. Negen van de 26 locaties sluiten de komende tijd.

Bron: Careyn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen